Μετά από διδασκαλία ετών στην ανώτατη εκπαίδευση με αντικείμενο την Ιατρική Μικροβιολογία -που περιλαμβάνει Κλινική Βακτηριολογία, Παρασιτολογία, Μυκητολογία και Ιολογία- αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για να συγγράψουμε το δικό μας διδακτικό βιβλίο.
Πολλά τα κοινά που μας ένωσαν σε αυτή την προσπάθεια: η αγάπη για το αντικείμενο, η κοινή γλώσσα και απόψεις για την κλινική διάγνωση, η πολύχρονη εμπειρία και η διαπίστωση πως κάθε ακαδημαϊκό έτος μεταφέρουμε και οι δύο στο πλαίσιο του (ακαδημαϊκού) έργου μας γνώση σε μία ή όλες τις θεματικές εξειδικευμένες ενότητες της Ιατρικής Μικροβιολογίας. Κάθε χρόνο το περιεχόμενο αυτού του ευρέως γνωστικού αντικειμένου παραμένει βασικά ίδιο, αλλά προστίθενται σε αυτό νέες γνώσεις. Επίσης βελτιώνεται ο τρόπος μετάδοσης της γνώσης αλλά και τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας τόσο στο αμφιθέατρο όσο και στο εργαστήριο.
Σήμερα έχουμε κατασταλάξει πια σε πολλά και κυρίως στο ότι ο προφορικός τρόπος μετάδοσης της γνώσης πρέπει να είναι απλός, περιεκτικός αλλά και πολύ επεξηγηματικός. Αυτή την αρχή προσπαθήσαμε να τηρήσουμε και κατά τη συγγραφή του βιβλίου, θελήσαμε δηλαδή να μεταδώσουμε με απλό τρόπο τις βασικές γνώσεις, αλλά και την αγάπη για το αντικείμενο και την εργαστηριακή ιατρική. Κατά τη συγγραφή στηριχτήκαμε στην πλέον σύγχρονη βιβλιογραφία και τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για να φέρουμε κοντά, κυρίως στον προπτυχιακό φοιτητή, μια σύνοψη της επιστήμης μας, της Ιατρικής Μικροβιολογίας.
Ο αναγνώστης, που μας γνωρίζει, θα αναγνωρίσει στο βιβλίο όσα στοιχεία μας χαρακτηρίζουν, θα αναγνωρίσει την απλότητα, την περιεκτικότητα, την πληρότητα που δεν αφήνει ερωτηματικά επί του κειμένου. Αλλά θα αντιληφθεί και την παρότρυνση προς περαιτέρω γνώση και μεγαλύτερη εμβάθυνση.
Το μεγαλύτερο μέρος του πονήματος αποτελεί έργο του δόκτορα Ν. Πόγγα, ο οποίος διδάσκει επί σειρά ετών Ιατρική Μικροβιολογία και Βακτηριολογία, ενώ η συμβολή της δόκτορος Αικ. Χαρβάλου μπορεί να είναι μικρότερη σε όγκο, αλλά είναι εξίσου ουσιαστική.
Παρά τις αντιθέσεις και διαφορές, που φυσικά υπήρξαν λόγω των διαφορετικών εμπειριών, πορείας και χαρακτήρων, συνεργαστήκαμε συμπληρωματικά σαν μία μικρή ομάδα και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι απολαύσαμε τη συγγραφή του έργου μέχρι τέλους.
Πιστεύουμε πως το βιβλίο θα είναι χρήσιμο σε πολλούς συναδέλφους που ασχολούνται με την ιατρική διάγνωση αλλά και στα τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα σπουδών μία ή περισσότερες από τις ενότητες του παρόντος. [...] (από τον πρόλογο των συγγραφέων)