Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ζουμπουλάκης, Παναγιώτης el
dc.contributor.author Σινάνογλου, Βασιλεία Ι. el
dc.contributor.author Μπατρίνου, Ανθιμία Μ. el
dc.contributor.author Στρατή, Ειρήνη Φ. el
dc.contributor.author Μινιάδη-Μεϊμαρόγλου, Σοφία el
dc.date.accessioned 2015-05-23T14:45:33Z
dc.date.available 2015-05-23T14:45:33Z
dc.date.issued 2015-05-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/10985
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611013112 en
dc.subject Sesame allergens
dc.subject Radiolytic products
dc.subject Αλλεργιογόνο σουσάμι
dc.subject Ραδιολυτικά προϊόντα
dc.title A combined methodology to detect γ-irradiated white sesame seeds and evaluate the effects on fat content, physicochemical properties and protein allergenicity en
heal.type journalArticle
heal.classification Food technology
heal.classification Chemistry
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Χημεία
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C01577
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C00568
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Χημεία
heal.contributorName Σφλώμος, Κωνσταντίνος el
heal.identifier.secondary doi:10.1016/j.foodchem.2011.09.049
heal.language en
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.publicationDate 2012
heal.bibliographicCitation Zoumpoulakis, P., Sinanoglou, V., Batrinou, A., Strati, I., Miniadakis-Meimaroglou, S., et al. (March 2012). A combined methodology to detect c-irradiated white sesame seeds and evaluate the effects on fat content, physicochemical properties and protein allergenicity. Food Chemistry. 131(2). pp.713-721. Elsevier Ltd: 2012. Available from: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611013112 [Accessed 19/09/2011] en
heal.abstract White sesame seeds (Sesamum indicum L.) were studied with the purpose to evaluate γ-irradiation effect at 2.5, 5.0 and 10.0 kGy on lipid and fatty acid content, colour and protein allergenicity and to identify whether sesame oil was extracted from irradiated seeds by using High Resolution Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy (HR-NMR). The fat decreased significantly, whereas triglyceride and phospholipid content was significantly decreased by the increase of irradiation dose. Monounsaturated and polyunsaturated fatty acids and unsaturated/saturated fatty acids ratio decreased. The presence of radiolytic decomposition products, shown by NMR, formed after a 2.5 kGy dose, confirmed that the lipid content decrease was a result of the irradiation process. The allergenicity of storage seed proteins was not significantly affected by irradiation up to 10.0 kGy. Colour parameter a* increased after 5.0 kGy, while L* values decreased significantly after 2.5 kGy. Conclusively, irradiation could be applied at doses <2.5 kGy while sustaining the sesame seed nutritional benefits. en
heal.publisher Elsevier Ltd en
heal.journalName Food Chemistry en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: A combined methodology to detect ...
    Μέγεθος: 718.0Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες