Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Λάφκα, Θεοδώρα - Ιωάννα el
dc.contributor.author Σινάνογλου, Βασιλεία el
dc.contributor.author Λάζος, Ευάγγελος Σ. el
dc.date.accessioned 2015-05-27T15:17:28Z
dc.date.available 2015-05-27T15:17:28Z
dc.date.issued 2015-05-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/11239
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.sciencedirect.com en
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607001264 en
dc.subject Απόβλητα οινοποιείων
dc.subject Αντιοξειδωτικά
dc.subject Phenolics
dc.subject Φαινόλες
dc.title On the extraction and antioxidant activity of phenolic compounds from winery wastes en
heal.type journalArticle
heal.classification Food
heal.classification Food technology
heal.classification Τροφή
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/names/n00009376
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C01577
heal.classificationURI **N/A**-Τροφή
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.identifier.secondary DOI: 10.1016/j.foodchem.2007.01.068
heal.language en
heal.access campus
heal.publicationDate 2007
heal.bibliographicCitation Lafka, I.-T., Sinanoglou, V. and Lazos, E. (2007) On the extraction and antioxidant activity of phenolic compounds from winery wastes. "Food Chemistry" 104 (3), p.1206-1214 en
heal.abstract Winery waste (from red winemaking, variety Agiorgitiko) was extracted under various conditions using different solvents. The minimum time required for ensuring maximum extraction of phenols was 180 min at a solvent to sample ratio 9:1 v/w and at pH 1.5. The antioxidant activity of solvent extracts was investigated by DPPH radical scavenging method, by determination of peroxide value on virgin olive oil and by the Rancimat method on sunflower oil. Ethanol extract exhibited the highest antioxidant activity compared to the other solvent extracts, to synthetic food antioxidants BHT, ascorbyl palmitate and to the natural food antioxidant, vitamin E. No correlation was found between antioxidant activity and total phenol content. HPLC analysis of the extracts showed that gallic acid, catechin and epicatechin were the major phenolic compounds in winery waste. Hydroxytyrosol, tyrosol, cyanidin glycosides and various phenolic acids such as caffeic, syringic, vanillic, p-coumaric and o-coumaric acids were also identified. en
heal.publisher Elsevier en
heal.journalName Food Chemistry en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 1-s2.0-S0308814607001264-main.pdf
    Μέγεθος: 238.0Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες