Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Λάζος, Ευάγγελος Σ. el
dc.contributor.author Αγγελούσης, Γιώργος el
dc.contributor.author Αλεξάκης, Αλέξανδρος el
dc.date.accessioned 2015-05-27T17:51:32Z
dc.date.available 2015-05-27T17:51:32Z
dc.date.issued 2015-05-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/11266
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.sciencedirect.com en
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0889157589900094 en
dc.subject Ψάρια γλυκού νερού
dc.subject Μέταλα
dc.subject Ιχνοστοιχεία
dc.subject Metals
dc.subject Minerals
dc.title Metal and proximate composition of the edible portion of 11 freshwater fish species en
heal.type journalArticle
heal.classification Food
heal.classification Food technology
heal.classification Τροφή
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/names/n00009376
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C01577
heal.classificationURI **N/A**-Τροφή
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.identifier.secondary DOI: 10.1016/0889-1575(89)90009-4
heal.language en
heal.access campus
heal.publicationDate 1989-12
heal.bibliographicCitation Lazos, E., Aggelousis, G. and Alexakis, A. (1989) Metal and proximate composition of the edible portion of 11 freshwater fish species. "Journal of Food Composition and Analysis", 2 (4), p.371-381 en
heal.abstract Eleven different species of freshwater fish caught from the Evros river (Greece) were tested by atom-absorption spectroscopy for 20 naturally occurring elements and for their proximate composition. Protein content of edible portion averaged between 18 and 23% (wet basis), fat between 0.6 and 7.3%, ash between 0.9 and 1.5%, while moisture content was between 70 and 80%. Mean element levels in the flesh of fish were:P 240 ± 38, K 400 ± 130, Na 19 ± 2.2, Li 1 ± 0.2, Ca 57 ± 8.0, Mg 57 ± 9.2, Zn 0.7 ± 0.17, and Fe 0.7 ± 0.22 mg/100 g. Sr content was below the level of detection. Mean Al, Co, Cr, Cu, Mn, Mo, and Ni concentrations were 140 ± 38, 40 ± 13, 50 ± 26, 90 ± 24, 70 ± 18, 40 ± 13, 30 ± 12 μg/ 100 g, respectively. Cd, Hg, and Pb levels averaged 0.7 ± 0.33, 10 ± 2.2, and 10 ± 1.1 μg/100 g, respectively, and none exceeded legal or suggested limits. Tin content was below the level of detection. It can be concluded that the levels of metals in the flesh of fish assayed meet food products regulations. en
heal.publisher Elsevier en
heal.journalName Journal of Food Composition and Analysis en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 1-s2.0-0889157589900094-main.pdf
    Μέγεθος: 792.1Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες