Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Τσαπέ, Κατερίνα el
dc.contributor.author Σινάνογλου, Βασιλεία el
dc.contributor.author Μηνιάδου - Μεϊμάρογλου, Σοφία el
dc.date.accessioned 2015-05-28T19:43:23Z
dc.date.available 2015-05-28T19:43:23Z
dc.date.issued 2015-05-28
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/11457
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.sciencedirect.com en
dc.source http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814610001834 en
dc.subject Οστρακόδερμα
dc.subject Ουδέτερα λιπίδια
dc.subject Cholesterol
dc.subject Χοληστερίνη
dc.subject Neutral lipids
dc.subject Λιπαρά οξέα
dc.title Comparative analysis of the fatty acid and sterol profiles of widely consumed Mediterranean crustacean species en
heal.type journalArticle
heal.classification Food
heal.classification Food technology
heal.classification Τροφή
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/names/n00009376
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C01577
heal.classificationURI **N/A**-Τροφή
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.identifier.secondary DOI: 10.1016/j.foodchem.2010.02.019
heal.language en
heal.access campus
heal.publicationDate 2010-09-01
heal.bibliographicCitation Tsape, K., Sinanoglou, V. and Miniadis-Meimaroglou, S. (2010) Comparative analysis of the fatty acid and sterol profiles of widely consumed Mediterranean crustacean species. "Food Chemistry", 122 (1), p.292-299 en
heal.abstract Comparative analysis of FA, NL and sterol profiles in the Nephropsnorvegicus (langoustine), Palinurusvulgaris (lobster) and Penaeuskerathurus (shrimp) muscle and cephalothorax showed that C16:0, C16:1ω-7, C18:0, C18:1ω-9, C20:4ω-6, EPA and DHA were found to be their major FA. Highest EPA occurred in langoustine muscle TL, DHA in both shrimp tissues TL while C20:4ω-6 in lobster muscle and cephalothorax TL. Muscle and cephalothorax NL consisted mainly of sterols (42.5–54.4% and 13.7–43.1%) and triacylglycerols (35.4–45.8% and 44.6–59.4%). Cholesterol was the major sterol (70.90–98.58% and 97.10–98.31% of total sterols in muscle and cephalothorax respectively) followed by avenasterol (0.18–20.32% and 0.07–0.70%) and β-sitosterol (0.29–7.30% and 0.23–0.75%). Lower concentrations of brassicasterol, stigmasterol, Δ7-stigmasterol, campesterol and campestanol were also found. The examined crustaceans muscle (edible part) was found to be a good ω-3 PUFA source for the consumers, while the cephalothorax (which is usually discarded) could be used effectively as a source for ω-3 PUFA production. en
heal.publisher Elsevier en
heal.journalName Food Chemistry en
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αρχεία Μέγεθος Μορφότυπο Προβολή

Δεν υπάρχουν αρχεία που σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο.

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες