Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει ως σκοπό τη διερεύνηση των επιπτώσεων του επαγγέλματος στη διατροφή του νοσηλευτικού προσωπικού.
Υλικό - Μέθοδος:
Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 100 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε.), ηλικίας 21-60 ετών που εργάζονται στο Γ ενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών και στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίου). Η συλλογή των πληροφοριών πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου που περιείχε ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η περιγραφική κατανομή και για τις στατιστικές συγκρίσεις χρησιμοποιήθηκε το μη παραμετρικό τεστ χ2 για να εξεταστεί αν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των μεταβλητών.
Αποτελέσματα:
Από τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού δεν παίρνει πρωινό λόγω έλλειψης χρόνου (46%), συνήθειας (34%), ενώ αυτό που παίρνει καταναλώνει μόνο καφέ (64%).
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά την κατανάλωση πρωτεϊνών και κυρίως κρέατος στο κυριότερο γεύμα της ημέρας, το μεσημεριανό (69%).
Το 67% του δείγματος επιθυμεί να αλλάξει επάγγελμα εξαιτίας της κόπωσης (38%), των μικρών χρηματικών απολαβών (35%) και των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας (34%).
Συμπεράσματα:
Το νοσηλευτικό προσωπικό τείνει να απομακρυνθεί από το πρότυπο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής ακολουθώντας δυτικά πρότυπα διατροφής. Το αίσθημα του ανικανοποίητου κυριαρχεί στους νοσηλευτές και επιθυμούν την αλλαγή επαγγέλματος.
The aim of this research study was to examine the effects of the nursing job on the nursing personel’s nutritional habits.
Material - Method:
The sample of our study consisted of a population of one hundred nursing personnel’s, aged from 21 to 60 years old, working at the «Saint Andrew» Ge¬neral Hospital of Patras and at the District Univer¬sity Hospital of Patras (Rio).
The data collection was performed by the filling of a questionnaire consisted of open and closed type questions. For the statistical analysis of the data the descriptive distribution was used. The non-parame- tric x2 test was used for the statistical comparisons in order to examine whether a significant difference between the variables exists.
Results:
According to the results 46% of the nursing personnel do not take breakfast at home either because they do not have enough time, or because this is their habit (34%). However, those of the nursing personnel who take breakfast, they prefer to drink only coffee (64%). The majority of the participants prefer to consume proteins and mainly meat at their main course of the day, which is lunch (69%). A proportion of 67% of our sample would prefer to change their profession either due to the burnout syndrome they are experiencing (38%), or became low wages (35%) and of the un¬healthy working conditions.
Conclusions:
Nurses tend to stop following the traditional Mediter¬ranean nutrition and follow Western type eating ha¬bits. The sense of being unsatisfied is so strong among nursing personnel and it makes them to strongly desi-re to change their job.
Conclusions:
Nurses tend to stop following the traditional Mediter¬ranean nutrition and follow Western type eating ha¬bits. The sense of being unsatisfied is so strong among nursing personnel and it makes them to strongly desi-re to change their job.