Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται η θετική αξία της εκπαίδευσης των νοσηλευτών στην Ανα-κλασπκή Γνωσιακή Διεργασία (Reflective Practice) και στην εφαρμογή της κατά την επαγγελματική πρακτική.
Σκοπός:
Η ανασκόπηση της σύγχρονης Βιβλιογραφίας που αφορά στην έννοια της ανάκλασης και η παρουσίαση του φιλοσοφικού και θεωρητικού υπόβαθρού της.
Υλικό - Μέθοδος:
Βιβλιογραφική αναζήτηση σπς βάσεις δεδομένων MEDLINE και CINAHL και ανασκόπηση σημαντικών βιβλίων για το θέμα.
Αποτελέσματα:
Η Ανακλαστική Γνωσιακή Διεργασία, αφορά σε μια διαδικασία σκέψης που ο φιλόσοφος John Dewey προσέγγισε σπς αρχές του 20ού αιώνα, με την οποία το άτομο αναλύει μια βιωμένη εμπειρία, μαθαίνει μέσα από αυτή, τροποποιεί την πρακτική του και βελτιώνεται. Με την εφαρμογή της ανακλαστικής διεργασίας, ο νοσηλευτής μπορεί να χειριστεί προβλήματα που ανακύπτουν στον κλινικό χώρο, τα οποία είναι πολύπλοκα και πολυπαραγοντικά και επιδέχονται περισσότερες από μία σωστές «απαντήσεις».
Η διαδικασία περιλαμβάνει την καταγραφή της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης πράξης, την εκτίμηση των αποτελεσμάτων κατά τη λύση του προβλήματος, τον έλεγχο της υπάρχουσας γνώσης και την εκτίμηση της στρατηγικής που ακολουθήθηκε.
Συμπεράσματα:
Ο νοσηλευτής μπορεί να αναθεωρήσει πεποιθήσεις, στά-σεις και πρακτικές, να σχεδιάσει την επόμενη κίνησή του και να 6γει από αυτή τη διαδικασία ενδυναμωμένος και βελτιωμένος τόσο ως άτομο, όσο και ως επαγγελματίας.