Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σταματέλου, Γαρυφαλλιά el
dc.date.accessioned 2015-06-25T11:47:36Z
dc.date.available 2015-06-25T11:47:36Z
dc.date.issued 2015-06-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/18566
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.title Ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων πρωτεϊνών σε ζωοτροφές el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Chemistry
heal.classification Food technology
heal.classification Χημεία
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Chemistry
heal.classificationURI **N/A**-Food technology
heal.classificationURI **N/A**-Χημεία
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.access campus
heal.publicationDate 2012
heal.abstract Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται το θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών σε θεωρητικό και πειραματικό επίπεδο. Στο πρώτο κεφάλαιο εξηγείται τι είναι γενετικά τροποποιημένος οργανισμός, τρόφιμο και ζωοτροφή, πώς γίνεται τροποποίηση στις γενετικές πληροφορίες ενός κυττάρου και τις πλέον διαδεδομένες και αξιόπιστες μεθόδους ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένου υλικού. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται περιεκτικά όλοι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί των οποίων τις προδιαγραφές πρέπει να πληρεί ένα γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο, ώστε να μπορεί να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Ακολουθεί πίνακας με τα εγκεκριμένα γενετικά τροποποιημένα φυτά και μικροοργανισμούς των οποίων η χρήση επιτρέπεται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται εκτενώς οι θετικές και αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, στην κοινωνία και την οικονομία καθώς και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μία σύντομη παρουσίαση της γενετικά τροποποιημένης σόγιας και του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, τα οποία είναι τα προς ανίχνευση συστατικά στις ζωοτροφές που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε. Το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί το πειραματικό μέρος της εργασίας στο οποίο εξετάζονται ελληνικές και εισαγόμενες ζωοτροφές, ως προς την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένης πρωτεΐνης. Στο σύνολο των εικοσιενός (21) δειγμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του control, τα δώδεκα (12) αποδείχτηκε ότι περιέχουν γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη (ποσοστό 57%). Στα δώδεκα θετικά δείγματα, τα εννιά (9) φέρουν στη συσκευασία τους επισήμανση ύπαρξης γενετικά τροποποιημένου περιεχομένου (ποσοστό 75%). Στα δέκα (10) από τα δώδεκα (12) δείγματα των ελληνικών εταιρειών ζωοτροφής ανιχνεύτηκε γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη εκ των οποίων τα οκτώ (8) φέρουν επισήμανση στη συσκευασία τους, ενώ μόνο το ένα (1) από τα οκτώ (8) δείγματα των εταιρειών εισαγόμενης ζωοτροφής εμφάνισε γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη κατά την ανίχνευση, το οποίο όμως δεν έφερε επισήμανση. Τέλος, παραθέτονται συμπεράσματα επί των αποτελεσμάτων του πειράματος. el
heal.advisorName Μπατρίνου, Ανθιμία el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 54. Φουντούλη-Σταματέλου.doc
    Μέγεθος: 1.861Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες