dc.contributor.author | Σταματέλου, Γαρυφαλλιά | el |
dc.date.accessioned | 2015-06-25T11:47:36Z | |
dc.date.available | 2015-06-25T11:47:36Z | |
dc.date.issued | 2015-06-25 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/18566 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.title | Ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων πρωτεϊνών σε ζωοτροφές | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Chemistry | |
heal.classification | Food technology | |
heal.classification | Χημεία | |
heal.classification | Τεχνολογία τροφίμων | |
heal.classificationURI | **N/A**-Chemistry | |
heal.classificationURI | **N/A**-Food technology | |
heal.classificationURI | **N/A**-Χημεία | |
heal.classificationURI | **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων | |
heal.access | campus | |
heal.publicationDate | 2012 | |
heal.abstract | Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται το θέμα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών σε θεωρητικό και πειραματικό επίπεδο. Στο πρώτο κεφάλαιο εξηγείται τι είναι γενετικά τροποποιημένος οργανισμός, τρόφιμο και ζωοτροφή, πώς γίνεται τροποποίηση στις γενετικές πληροφορίες ενός κυττάρου και τις πλέον διαδεδομένες και αξιόπιστες μεθόδους ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένου υλικού. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται περιεκτικά όλοι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί των οποίων τις προδιαγραφές πρέπει να πληρεί ένα γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο, ώστε να μπορεί να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Ακολουθεί πίνακας με τα εγκεκριμένα γενετικά τροποποιημένα φυτά και μικροοργανισμούς των οποίων η χρήση επιτρέπεται στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται εκτενώς οι θετικές και αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, στην κοινωνία και την οικονομία καθώς και ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μία σύντομη παρουσίαση της γενετικά τροποποιημένης σόγιας και του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, τα οποία είναι τα προς ανίχνευση συστατικά στις ζωοτροφές που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε. Το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί το πειραματικό μέρος της εργασίας στο οποίο εξετάζονται ελληνικές και εισαγόμενες ζωοτροφές, ως προς την ύπαρξη γενετικά τροποποιημένης πρωτεΐνης. Στο σύνολο των εικοσιενός (21) δειγμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του control, τα δώδεκα (12) αποδείχτηκε ότι περιέχουν γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη (ποσοστό 57%). Στα δώδεκα θετικά δείγματα, τα εννιά (9) φέρουν στη συσκευασία τους επισήμανση ύπαρξης γενετικά τροποποιημένου περιεχομένου (ποσοστό 75%). Στα δέκα (10) από τα δώδεκα (12) δείγματα των ελληνικών εταιρειών ζωοτροφής ανιχνεύτηκε γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη εκ των οποίων τα οκτώ (8) φέρουν επισήμανση στη συσκευασία τους, ενώ μόνο το ένα (1) από τα οκτώ (8) δείγματα των εταιρειών εισαγόμενης ζωοτροφής εμφάνισε γενετικά τροποποιημένη πρωτεΐνη κατά την ανίχνευση, το οποίο όμως δεν έφερε επισήμανση. Τέλος, παραθέτονται συμπεράσματα επί των αποτελεσμάτων του πειράματος. | el |
heal.advisorName | Μπατρίνου, Ανθιμία | el |
heal.committeeMemberName | [χ.ό.] | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.academicPublisherID | teiath | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: