Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Θεοδωρικάκος, Ιωάννης el
dc.contributor.author Κωσταράκου, Σταυρούλα el
dc.date.accessioned 2015-06-25T13:07:29Z
dc.date.available 2015-06-25T13:07:29Z
dc.date.issued 2015-06-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/18614
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.title Ανάλυση λιπιδίων και λιπαρών οξέων σε εδομυϊκό και ενδοκοιλιακό λίπος κατόπουλων ευνουχισμένων και μη el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Food technology
heal.classification Nutrition
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Διατροφή
heal.classificationURI **N/A**-Food technology
heal.classificationURI **N/A**-Nutrition
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Διατροφή
heal.access campus
heal.publicationDate 2010-04
heal.abstract Περίληψη:Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σύσταση του ολικού λίπους, οι τάξεις των λιπιδίων καθώς και η σύσταση των λιπαρών οξέων του ενδοκοιλιακού και του ενδομυϊκού ιστού ευνουχισμένων και μη αρσενικών ορνιθίων, ώστε να βρεθούν οι σχετικές επιδράσεις του ευνουχισμού στο προφίλ των λιπιδίων και των λιπαρών οξέων. Η κατανομή των ουδετέρων και των πολικών λιπιδίων στα κοτόπουλα στο ενδομυϊκό και ενδοκοιλιακό λίπος μελετήθηκε με ποιοτική και ποσοτική Iatroscan TLC-FID ανάλυση. Ο ενδομυϊκός και ο ενδοκοιλιακός ιστός των ευνουχισμένων ορνιθίων περιείχε σημαντικώς (P<0.05) μεγαλύτερη ποσότητα ολικών λιπιδίων σε σχέση με των μη ευνουχισμένων. Επίσης ο ενδοκοιλιακός ιστός βρέθηκε να περιέχει πολύ μεγαλύτερη (P<0.05) ποσότητα ολικών λιπιδίων σε όλα τα μελετούμενα δείγματα. Τα ουδέτερα λιπίδια ήταν το κυριότερο συστατικό του ενδοκοιλιακού και του ενδομυϊκού λίπους στα ευνουχισμένα και τα μη ευνουχισμένα ορνίθια, αλλά οι αναλογίες τους διέφεραν σημαντικά (P<0.05) ανάμεσα στα είδη και τους ιστούς. Ως κύριο συστατικό των ουδετέρων λιπιδίων βρέθηκαν τα τριγλυκερίδια, ενώ σε μικρότερες ποσότητες στερόλες (πρακτικώς χοληστερόλη), ελεύθερα λιπαρά οξέα, διγλυκερίδια και μονογλυκερίδια. Κύρια συστατικά των πολικών λιπιδίων ήταν τα φωσφολιπίδια τα οποία περιείχαν κατά φθίνουσα σειρά φωσφατιδυλοχολίνη, φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, φωσφατιδυλοσερίνη, σφιγγομυελίνη και λυσο-φωσφατιδυλοχολίνη Η αέρια-χρωματογραφική ανάλυση (GC-FID) των μεθυλεστέρων των λιπαρών οξέων των ολικών λιπιδίων του ενδομυϊκού και του ενδοκοιλιακού λίπους των ευνουχισμένων και μη ορνιθίων έδειξε την παρουσία 37 λιπαρών οξέων. Τα κυριότερα κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε όλα τα δείγματα ήταν τα: C16:0, C16:1ω-9, C18:0, C18:1ω-9, C18:1ω-7, C18:2ω-6 και C20:4ω-6. Το ενδομυϊκό λίπος περιείχε σημαντικά (P<0.05) υψηλότερες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων (όπως 18:3ω-3, 18:4ω-3, 20:3ω-3, 20:5ω-3, 22:5ω-3 και 22:6ω-3) από ότι το ενδοκοιλιακό λίπος, καθώς και σημαντικά (P<0.05) χαμηλότερη αναλογία ω-6/ω-3. Ο ευνουχισμός είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας των ουδετέρων λιπιδίων και τη μείωση των πολικών στο ενδομυϊκό λίπος. Αντιθέτως δεν επέδρασε σημαντικώς (P>0.05) στην ποσοτική σύσταση των ουδετέρων λιπιδίων του ενδοκοιλιακού ιστού και στην περιεκτικότητα του ενδοκοιλιακού λίπους σε τριγλυκερίδια. Επίσης, το ποσοστό των διγλυκεριδίων και μονογλυκεριδίων κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα σε ευνουχισμένα και μη ορνίθια. Το ποσοστό των τριγλυκεριδίων του μυώδους ιστού στα ευνουχισμένα ορνίθια βρέθηκε μεγαλύτερο από εκείνο των μη ευνουχισμένων. Αντιθέτως, το ποσοστό των στερολών στα ευνουχισμένα ορνίθια βρέθηκε σημαντικώς μικρότερο (P<0.05) από το αντίστοιχο ποσοστό των μη ευνουχισμένων. Τέλος το ποσοστό των διγλυκεριδίων και μονογλυκεριδίων στα μελετούμενα δείγματα δεν παρουσίσαν σημαντική (P>0.05) διαφορά. Ο ευνουχισμός δεν επέδρασε στην σύσταση των πολικών λιπιδίων του ενδομυϊκού ιστού. Ο ευνουχισμός είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική ελάττωση (P<0.05) της αναλογίας ω-6/ω-3, των PUFA και της αναλογίας PUFA/SFA καθώς επίσης και μια σημαντική αύξηση του δείκτη αθηρογένεσης και θρομβογένεσης στο ενδομυϊκό λίπος χωρίς να επηρεάσει την αξία τους για μια υγιεινή διατροφή. el
heal.advisorName Σινάνογλου, Βασιλεία el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 68. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ...
    Μέγεθος: 4.524Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες