Περίληψη:Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για εκδήλωση ανθρώπινης ασθένειας ή ακόμα και την πρόκληση θανάτου. Με την πάροδο του χρόνου η απαίτηση για τη διασφάλιση της ασφαλούς προμήθειας τροφίμων είναι αυξανόμενη. Πραγματοποιείται συνεχής ανάπτυξη μεθόδων για την ταχεία και αξιόπιστη ανίχνευση των τροφιμογενών παθογόνων παραγόντων. Η έλευση της βιοτεχνολογίας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις μεθόδους μικροβιακής ανάλυσης τροφίμων. Βελτιώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, της μοριακής βιολογίας, καθώς επίσης η αυτοματοποίηση και η πληροφορική συμβάλλουν στην ανάπτυξη πιο γρήγορων, πιο ευαίσθητων και ευκολότερων μεθόδων μικροβιακής ανάλυσης τροφίμων. Η επικύρωση μιας ταχείας μεθόδου σύμφωνα με τα διεθνή αποδεκτά πρωτόκολλα βάσει του ISO 16140 αυξάνει την εμπιστοσύνη εκτέλεσής της .
Η παρούσα εργασία παρέχει μια αναφορά των ταχέων μικροβιολογικών αναλύσεων τροφίμων, μια επισκόπηση των κριτηρίων επιλογής της καταλληλότερης, καθώς και εκτενέστερη ανάλυση ορισμένων ταχέων μεθόδων όπως είναι η κυτταρομετρία ροής και η βιοφωταύγεια ATP. Στο Κεφάλαιο I γίνεται μια συνοπτική περιγραφή των ταχέων μεθόδων ανάλυσης μικροοργανισμών, οι οποίες είναι επικυρωμένες από ευρωπαϊκούς και αμερικάνικους φορείς πιστοποίησης, καθώς και μια προσπάθεια εξέτασης των κριτηρίων επιλογής της μεθόδου ώστε να γίνει η επιλογή της πλέον συμφέρουσας. Στο Κεφάλαιο II αναλύονται λεπτομερώς οι μέθοδοι βιοφωταύγειας ΑΤΡ και της κυτταρομετρίας ροής, οι οποίες διδάσκονται στο εργαστήριο Βιομηχανικής Μικροβιολογίας του Α.Τ.Ε.Ι Αθήνας. Επιπροσθέτως αναφέρονται εφαρμογές ταχέων μεθόδων που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο βιομηχανικής μικροβιολογίας σε δείγματα νερού διαφορετικής προέλευσης για ανίχνευση ΟΜΧ καθώς και αναλύσεις προσδιορισμού κυττάρων ζυμών σε χυμούς και νωπή μαγιά.