Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ματρακά, Αργυρώ el
dc.date.accessioned 2015-06-26T12:52:29Z
dc.date.available 2015-06-26T12:52:29Z
dc.date.issued 2015-06-26
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/19176
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.title Ανίχνευση αλλεργιογόνου γονιδίου του φουντουκιού σε διάφορα τρόφιμα του εμπορίου με μοριακές τεχνικές el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Food technology
heal.classification Nutrition
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Διατροφή
heal.classificationURI **N/A**-Food technology
heal.classificationURI **N/A**-Nutrition
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Διατροφή
heal.access campus
heal.publicationDate 2013
heal.abstract Περίληψη:Η τροφική αλλεργία είναι μία αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού έναντι των τροφικών αλλεργιογόνων. Αποτελεί ένα αναδυόμενο και σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας καθώς το 4% των ενηλίκων και έως το 6% των παιδιών παγκοσμίως, επηρεάζεται απο τα τροφικά αλλεργιογόνα. Δεδομένου οτι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποδειγμένη θεραπεία έναντι των τροφικών αλλεργιών, τα άτομα που πάσχουν απο τροφικές αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση των υπαίτιων τροφών. Οι δημόσιοι οργανισμοί υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, έχουν θεσπίσει νομοθεσία σχετικά με τα τροφικά αλλεργιογόνα, η οποία απαιτεί απο τους παρασκευαστές τροφίμων την επισήμανση των κύριων τροφικών αλλεργιογόνων. Επίσης απο την πλευρά της επιστήμης, έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι ανίχνευσης των τροφικών αλλεργιογόνων, ώστε να ανιχνεύονται στα τρόφιμα, ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες προσμίξεων. Το φουντούκι είναι ένα τρόφιμο το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, είτε μόνο του, καθώς εμπεριέχει περισσότερες απο μία αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, είτε σε συνδυασμό με τη γύρη των δέντρων προκαλώντας διασταυρούμενη αντιδραστικότητα. Στην Ευρώπη έχει υπολογιστεί οτι το 0,1 – 0,5 % του γενικού πληθυσμού πάσχει απο αλλεργία στο φουντούκι. Σκοπός της παρούσας εργασίας, ήταν η ανίχνευση του γονιδίου, το οποίο εκφράζει τη μείζον αλλεργιογόνα πρωτεΐνη του φουντουκιού, Cor a 1, σε 80 εμπορικά τρόφιμα, στα οποία αναγραφόταν ή όχι η ύπαρξη του φουντουκιού ως συστατικό αυτών, με την τεχνική της PCR (αλυσυδωτή αντίδραση πολυμεράσης). Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, έδειξαν οτι απο τα 58 δείγματα τα οποία δεν ανέγραφαν την περιεκτικότητα φουντουκιού στα συστατικά τους, παρά μόνο την ένδειξη «περιέχονται ίχνη ξηρών καρπών» τα 4 ήταν θετικά, ένα ποσοστό δηλαδή 6,9%. Η επισήμανση των τροφίμων αν και υπάγεται στις προδιαγραφές της νομοθεσίας της χώρας μας, με μερικές εξαιρέσεις, δεν παρέχει ασφαλή πληροφορίες για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων καταναλωτών. el
heal.advisorName Χούχουλα, Δήμητρα el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 94. πτυχιακη ματρακα αργυρω.pdf
    Μέγεθος: 1.640Mb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες