Περίληψη:Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε πειραματικά η μετανάστευση της φορμαλδεΰδης, από τα παιδικά πιατάκια μελαμίνης και κουτάλες CRL μελαμίνης, στα τρόφιμα.
Παρατηρήθηκε, ότι σε όλα τα αναλυθέντα παιδικά πιατάκια, η συγκέντρωση της φορμαλδεΰδης ήταν αρκετά κάτω των ορίων, ενώ στις κουτάλες CRL ήταν κατά πολύ πάνω από το όριο.
Έγινε εφαρμογή της τυποποιημένης διαδικασίας λειτουργίας για προσδιορισμό της περιεκτικότητας της ουσίας της φορμαλδεΰδης σε προσομοιωτή τροφίμων οξικό οξύ 0,3 κατά βάρος προς όγκο (w/v).
Επίσης, πραγματοποιήθηκε και η επιβεβαίωση της προαναφερθέντας μεθόδου με την μέθοδο του συμπλόκου της ακετύλ-ακετόνης.
Και στις δυο μεθόδους χρησιμοποιήθηκε φασματοφωτόμετρο UV-VIS στα μήκη κύματος, που απορροφούν το σύμπλοκο χρωμοτροπικού και ακετύλ-ακετόνης αντίστοιχα.
Με την βοήθεια του προγράμματος της γραμμικής παλινδρόμησης στο Excell προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις της φορμαλδεΰδης του κάθε δείγματος.
Έγινε σύγκριση των δύο μεθόδων όσον αφορά την ακρίβεια, την ευκολία εκτέλεσης και την επικινδυνότητα.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε η επικύρωση της μεθόδου της ειδικής μετανάστευσης της φορμαλδεΰδης. Διεξήχθηκαν πειράματα τα οποία αποτέλεσαν τα βήματα της επικύρωσης μεθόδου: 1) εκτίμηση της ορθότητας (Trueness) της μεθόδου, 2) εκτίμηση της πιστότητας (Precision) της μεθόδου, 3) αξιολόγηση της καταλληλότητας της καμπύλης βαθμονόμησης, υπολογισμός του ορίου ανίχνευσης και του ορίου ποσοτικού προσδιορισμού – όριο αναφοράς μεθόδου.
Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι τα παιδικά πιατάκια μελαμίνης είναι κατάλληλα για να έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή στην προκειμένη περίπτωση, του παιδιού. Σε αντίθετη περίπτωση, για τις κουτάλες CRL, η πειραματική μελέτη έδειξε ότι είναι ακατάλληλα προς χρήση κατά το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα του φαγητού, δηλαδή η επαφή τους με τα τρόφιμα, που καταναλώνονται, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του καταναλωτή.
Η σύγκριση των δύο μεθόδων, που εφαρμόστηκαν έδειξε, ότι η μέθοδος με σύμπλοκο της ακετύλ- ακετόνης είναι πιο ακριβής, πιο εύκολη στην εκτέλεση και δεν εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία του αναλυτή.
Η μέθοδος της ειδικής μετανάστευσης της φορμαλδεΰδης επικυρώθηκε με επιτυχία και χρησιμοποιείται στο εργαστήριο «Υλικών και Αντικειμένων που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα» της Δ’ χημικής υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους.