Περίληψη:Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σύσταση ολικών λιπιδίων σε κρόκο αυγού ορτυκιού. Παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό των ουδέτερων λιπιδίων στο ολικό λίπος των κρόκων είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ποσοστό των πολικών.
Έγινε προσδιορισμός των ουδέτερων και πολικών λιπιδίων στο λίπος του κρόκου του αυγού του ορτυκιού με Iatroscan ανάλυση. Στα ουδέτερα λιπίδια ως κύρια τάξη βρέθηκαν τα τριγλυκερίδια ενώ στα πολικά η φωσφατιδυνολοχολίνη. Επίσης η περιεκτικότητα του κρόκου σε χοληστερόλη βρέθηκε σημαντικά μικρότερη από αυτή που αναφέρεται στη βιβλιογραφία σε σύγκριση με την περιεκτικότητα σε αυγά άλλων πτηνών (όρνιθας και στρουθοκαμήλου).
Προσδιορίσθηκαν επίσης με αέρια χρωματογραφία (GC) τα λιπαρά οξέα των ολικών λιπιδίων. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα που ανιχνεύτηκαν στο κλάσμα των ολικών λιπιδίων είναι το παλμιτικό (C16:0) και το ελαϊκό (C18:0 ω-9). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) προσδιορίσθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στον κρόκο του αυγού του ορτυκιού με αμέσως μικρότερο το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) και μικρότερο το ποσοστό των πολυακόρεστων (PUFA).
Παράλληλα έγινε συγκριτική μελέτη σε λιπιδικούς δείκτες ποιότητας του λίπους του κρόκου των αυγών του ορτυκιού με τους κρόκους αυγών στρουθοκαμήλου και γαλοπούλας. Οι δείκτες αθηρογέννεσης και θρομβογέννεσης του λίπους των μελετούμενων αυγών έδωσαν χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές άλλων ζωϊκών προϊόντων και ιχθυηρών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση αυγού ορτυκιού ως τρόφιμο συνδυάζει την υψηλή διατροφική αξία των αυγών και τη σημαντικά ελαττωμένη πρόσληψη χοληστερόλης.
Τέλος με τη μέθοδο HPLC έγινε ανάλυση των καροτενοειδών του λίπους του κρόκου των αυγών ορτυκιού όπου ανέδειξαν την παρούσια ξανθοφυλλών, με κύρια τη ζεαξανθίνη και τη λουτεϊνη όπου αποτελούν συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας.
Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν το αυγό των ορτυκιών ως καταλληλότερο τύπο αυγού, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λεκιθίνη, ξανθοφύλλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, της σημαντικά χαμηλής συστάσεώς του σε χοληστερόλη συγκριτικά με άλλα είδη αυγών και των ικανοποιητικών τιμών λιπιδικών δεικτών. Έτσι το αυγό ορτυκιών θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό τύπο αυγού για νήπια και ομάδες πληθυσμού με πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας.