Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μακρής, Κωνσταντίνος el
dc.date.accessioned 2015-06-27T00:25:36Z
dc.date.available 2015-06-27T00:25:36Z
dc.date.issued 2015-06-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/19592
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.title Εδώδιμα μανιτάρια el
heal.type bachelorThesis
heal.secondaryTitle μελέτη λιπιδικής σύστασης του μανιταριού Laetiporus sulphureus el
heal.classification Food technology
heal.classification Nutrition
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Διατροφή
heal.classificationURI **N/A**-Food technology
heal.classificationURI **N/A**-Nutrition
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Διατροφή
heal.access campus
heal.publicationDate 2013
heal.tableOfContents Περίληψη:Στη παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η σύσταση του ολικού λίπους, οι τάξεις των λιπιδίων και η σύσταση των λιπαρών οξέων του μανιταριού Laetiporus sulphureus, καθώς και η αποτελεσματικότητα των μεθόδων εκχύλισης με μικροκύματα (MAE) και με υπερήχους (UAE). Τα εδώδιμα μανιτάρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, με ένα αξιοσημείωτο περιεχόμενο σε αναγκαία για τον οργανισμό του ανθρώπου αμινοξέα και ίνες, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε λιπαρά. Επίσης, παρέχουν σημαντικές ποσότητες, για τη διατροφή, βιταμινών όπως B1, B2, B12, C, D και E ενώ, μπορούν να γίνουν πηγή πολλών διαφορετικών ‘φαρμακοτροφίμων’ όπως ακόρεστων λιπαρών οξέων, φαινολικών ενώσεων, τοκοφερολών, ασκορβικού οξέος και καροτενοειδών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στη διατροφή και να προάγουν την υγεία, εκμεταλλευόμενοι την αθροιστική και συνεργιστική επίδραση όλων των υπαρχόντων ουσιών. Τέλος, τα εδώδιμα μανιτάρια μπορούν με ασφάλεια να διαφοροποιηθούν με βάση τη πηγή προέλευσής τους, δηλαδή αν είναι συλλεγμένα από τη φύση ή από οργανωμένες καλλιέργειες. Για τη πειραματική πορεία χρησιμοποιήθηκε το είδος L. sulphureus (Bull.) Murrill. (Polyporales, Fungi), το οποίο είχε συλλέγει στον παραπόταμο του Δούναβη, τον Jojkicev κοντά στη περιοχή Pancevo της Βόρειας Σερβίας. Το L. Sulphureus έχει χρησιμοποιηθεί σαν τροφή για πολύ καιρό, πληροφορίες, ειδικά, για τη λιπιδική του σύσταση και την αντιμικροβιακή του δράση είναι ακόμα σπάνιες ενώ, οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί αφορούν στην ταυτοποίηση συστατικών ή κατηγοριών συστατικών των καρποφόρων μερών και μυκηλιακών κλασμάτων με βιολογικές δράσεις. Εν κατακλείδη, έγινε σύγκριση μεθόδων εκχύλισης με υψηλό ενεργειακό φορτίο και δύο διαφορετικούς διαλύτες προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ανάκτηση των ολικών λιπιδίων του L. sulphureus. Οι λιπιδικές τάξεις και η σύνθεση των λιπαρών οξέων μελετήθηκε με GC-FID και Iatroscan TLC-FID χρωματογραφική ανάλυση. Μεταξύ των λιπιδίων, τα ουδέτερα λιπίδια επικράτησαν ακολουθούμενα από τα φωσφολιπίδια και τα γλυκολιπίδια. Τα τριγλυκερίδια ήταν τα πιο άφθονα ουδέτερα λιπίδια ενώ για τα φωσφολιπίδια ήταν η φωσφατιδυλοχολίνη. Η ύπαρξη υψηλών ποσών στερολών μπορεί να συσχετιστεί με πιθανές φαρμακευτικές ιδιότητες του μανιταριού. Τέλος, τα ολικά λιπίδια βρέθηκαν να περιέχουν υψηλό βαθμό ακόρεστων λιπαρών οξέων (UFA/SFA > 3.4) ενώ, επικράτησαν τα C18:2ω-6, C18:1ω-9 και C16:0 λιπαρά οξέα. el
heal.advisorName Σινάνογλου, Βασιλεία el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 165. ΕΔΩΔΙΜΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ – ΜΕΛΕΤΗ ...
    Μέγεθος: 5.401Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word 2007

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες