Show simple item record

dc.contributor.author Δημητρίου, Πολυτίμη el
dc.contributor.author Μενγκέζι, Γκένα el
dc.date.accessioned 2014-11-20T11:21:29Z
dc.date.available 2014-11-20T11:21:29Z
dc.date.issued 2014-11-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/2701
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Polymerase chain reaction
dc.subject DNA-directed DNA polymerase
dc.subject Allergy
dc.subject Fishery sciences
dc.subject Ψάρια
dc.subject Αλλεργίες
dc.subject Αλλεργιογόνο
dc.subject Πραγματικός χρόνος
dc.subject Μεσόγειος
dc.subject Γονίδιο
dc.subject Ψάρια εμπορίου
dc.subject Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης
dc.subject DNA πολυμεράση
dc.subject Real time PCR
dc.subject Ανίχνευση παρβαλβουμίνης
dc.title Ανίχνευση αλλεργιογόνου γονιδίου σε ψάρια του εμπορίου με real time PCR el
heal.type bachelorThesis
heal.secondaryTitle αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου el
heal.classification Agriculture
heal.classification Mariculture
heal.classification Γεωργία
heal.classification Ιχθυοκαλλιέργεια
heal.classificationURI http://lod.nal.usda.gov/5260
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/885b622884a5e4310e99be06cf6a05fbba0f5047
heal.classificationURI **N/A**-Γεωργία
heal.classificationURI **N/A**-Ιχθυοκαλλιέργεια
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh89002539
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/34206
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85003662
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2005020061
heal.language el
heal.language en
heal.access free
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.publicationDate 2014
heal.bibliographicCitation Δημητρίου, Π. και Μενγκέζι, Γ. (2014) Ανίχνευση αλλεργιογόνου γονιδίου σε ψάρια του εμπορίου με real time PCR: αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου. Πτχ. ΤΕΙ Αθήνας. el
heal.abstract Τα θαλασσινά βρίσκονται μεταξύ των οκτώ μεγάλων ομάδων των αλλεργιογόνων που πιστεύεται ότι ευθύνονται για περισσότερο από το 90% του συνόλου των τροφικών αλλεργιών. Η παρβαλβουμίνη, μία χαμηλού μοριακού βάρους (12kDa) θερμικά σταθερή πρωτεΐνη, που δεσμεύει το ασβέστιο, αντιπροσωπεύει το κύριο αλλεργιογόνο στα ψάρια. Η υψηλή ομολογία σε αλληλουχίες αμινοξέων και οι διασταυρούμενες αντιδραστικότητες των αντισωμάτων έχουν αποδειχθεί για τις παρβαλβουμίνες σε διάφορα είδη ψαριών. Η παρβαλβουμίνη είναι εξαιρετικά πλούσια στους μυς του ψαριού, όπου παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο εκτυλιγμένο μόριο DΝΑ. Οι λευκοί μύες περιέχουν γενικά περισσότερη παρβαλβουμίνη από τους σκούρους μυς, γεγονός που καθιστά τους τελευταίους πολύ λιγότερο αλλεργιογόνους. Ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ποσοτικά το αλλεργιογόνο γονίδιο της παρβαλβουμίνης σε διάφορα είδη θαλασσινών, χρησιμοποιώντας την μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου. Δείγματα από 25 είδη ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων που συνήθως καταναλώνονται στην περιοχή της Μεσογείου συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Το DNA εκχυλίστηκε χρησιμοποιώντας το εμπορικό κιτ BIOO SCIENTIFIC, μετά από ελαφρά τροποποίηση της διαδικασίας που περιγράφεται από τους κατασκευαστές. Η ενίσχυση του γονιδίου παρβαλβουμίνης με την PCR πραγματικού χρόνου διεξήχθη σύμφωνα με τη μελέτη του Min Sun et al. (2009), με κάποια τροποποίηση. Δεκαέξι από τα 25 είδη που εξετάστηκαν έδωσαν θετική ενίσχυση. Τα θετικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών (σκουμπρί, σαυρίδι, σαργός, μπαρμπούνι, λυθρίνι, μελανούρι, τσιπούρα, φαγκρί, λαβράκι, προσφυγάκι, γαύρος, σαρδέλα) και των κεφαλόποδων (σουπιά, μοσχοχτάποδο) επέδειξαν σε μεγάλο βαθμό μεταβλητά όρια, με διαφορά 12 κύκλων, παρόλο που χρησιμοποιήθηκαν ίσες ποσότητες DNA στην ενίσχυση PCR. Η τσιπούρα (Sparus aurata), η σαρδέλα (Sardina pilhardus) και το μπαρμπούνι (Mullus sumuletus) έδωσαν την μικρότερη τιμή (23,00) κατώτατου ορίου του κύκλου (Ct), ενώ η μαρίδα (Spicara smaris) και το μελανούρι (Oblada melanura) έδωσαν την υψηλότερη τιμή Ct (35,00), υποδεικνύοντας ότι ο αριθμός των αντιγράφων του γονιδίου της παρβαλβουμίνης που κωδικοποιείται ποικίλλει σε διάφορα είδη ψαριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ατομικές. Για μερικούς ασθενείς με υπερευαισθησία, ακόμη και ίχνη μπορούν να επιφέρουν απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις. el
heal.abstract The aim of this study was to quantify the parvalbumin allergen gene in various types of seafood, using real time PCR. Freshly harvested specimens from 25 species of finfish, molluscs and crustacean shellfish commonly consumed in the Mediterranean region, were included in the investigation. DNA was extracted from the samples using a commercial kit and the parvalbumin gene was amplified by real time PCR. Sixteen out of the 25 species examined yielded positive amplification. Positive samples, including several species of fish (Atlantic mackerel, horse mackerel, sheepshead, red mullet, sandsmelt, pandora, saddled sea bream, gilthead sea bream, red sea bream, European sea bass, blue whiting, anchovy, sardine) and cephalopods (cuttlefish, musky octopus), exhibited largely variable thresholds, differing by as much as 12 cycles, even though equal amounts of DNA were used in PCR amplification. Gilthead sea bream (Sparus aurata), sardine (Sardina pilhardus) and red mullet (Mullus sumuletus) gave the lowest mean threshold cycle (Ct) value (23.00), while picarel (Spicara smaris) and saddled sea bream (Oblada melanura) gave the highest mean Ct value (35.00), indicating that the copy number of gene-coded parvalbumin varied in different fish species. Allergic reactions to food are known to be highly individual. For some hypersensitive patients, even trace amounts can bring about life-threatening allergic reactions. The assay proved to be a potential tool for the detection and label management of fish allergens in food. en
heal.advisorName Λουγκοβόης, Βλαδίμηρος el
heal.advisorName Χούχουλα, Δήμητρα el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 134
heal.fullTextAvailability true


Files in this item

  • Name: 1ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΑΡΒΑΛΒΟΥΜΙΝΗΣ ΜΕΣΩ ...
    Size: 1.991Mb
    Format: PDF

The following license files are associated with this item:

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες