Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κόντου, Νίκη el
dc.contributor.author Γεωργίου, Γεωργία el
dc.contributor.author Παναγιωτάκος, Δημοσθένης el
dc.date.accessioned 2015-01-21T12:10:55Z
dc.date.available 2015-01-21T12:10:55Z
dc.date.issued 2015-01-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/4434
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.vima-asklipiou.gr en
dc.subject Body fat
dc.subject Physical activity
dc.subject Σωματικό λίπος
dc.subject Φυσική δραστηριότητα
dc.subject Καρκίνος
dc.subject Διατροφή
dc.subject Τρόφιμα
dc.subject Επεξεργασία
dc.subject Συστάσεις πρόληψης
dc.subject Cancer
dc.subject Nutrition
dc.subject Food
dc.subject Treatment
dc.subject Rrevention recommendations
dc.title Διατροφή και καρκίνος el
dc.title Nutrition and cancer en
heal.type journalArticle
heal.secondaryTitle ανασκόπηση επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών el
heal.secondaryTitle review of epidemiological studies and clinical trials en
heal.generalDescription Ειδικό άρθρο el
heal.classification Medicine
heal.classification Internal medicine
heal.classification Ιατρική
heal.classification Εσωτερική παθολογία
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00006614
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85067347
heal.classificationURI **N/A**-Ιατρική
heal.classificationURI **N/A**-Εσωτερική παθολογία
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/4232
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/37116
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Τμήμα Νοσηλευτικής el
heal.publicationDate 2010-07
heal.bibliographicCitation Κόντου, Ν., Γεωργίου, Γ. και Παναγιωτάκος, Δ. (Ιούλιος 2010). Διατροφή και καρκίνος: ανασκόπηση επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών. "Το Βήμα του Ασκληπιού". [Online] 9(3): 323-343. Διαθέσιμο από: http://www.vima-asklipiou.gr el
heal.abstract Στους αιτιολογικούς παράγοντες του καρκίνου περιλαμβάνονται οι διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά παγκοσμίως και αναμένεται να αυξηθεί η συνολική του επίπτωση, ενώ το 80% των καρκίνων του πεπτικού, του μαστού και του προστάτη οφείλονται σε κακές διαιτητικές συνήθειες. Πολλές έρευνες γίνονται με σκοπό να συσχετίσουν τη διατροφή στο σύνολό της αλλά και στα επιμέρους συστατικά με την πρόληψη του καρκίνου, χωρίς να έχουν βρεθεί ακόμα πολλά ισχυρά δεδομένα. Σημαντικές συσχετίσεις έχουν βρεθεί για την προστατευτική δράση των φρούτων και λαχανικών με τον καρκίνο παχέος εντέρου, την επιβαρυντική δράση του κόκκινου κρέατος και τον προστατευτικό ρόλο του γάλακτος στον κολοορθικό καρκίνο. Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στοματικής κοιλότητας και οισοφάγου, ενώ τα πολύ ζεστά ροφήματα πιθανόν να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου στόματος ή και του γαστρεντερικού. Η υψηλή πρόσληψη λίπους φαίνεται να σχετίζεται με τον καρκίνο του κολοορθικού, ενώ η ζάχαρη και αλάτι ίσως να συνδέονται με τον καρκίνο του στομάχου. Σημαντικό ρόλο πέρα από τη διατροφή έχει βρεθεί ότι παίζουν τόσο η φυσική δραστηριότητα, με ισχυρά ευρήματα ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και το ποσοστό σωματικού λίπους αποτελώντας επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μελέτες της επίδρασης των μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να αποφεύγονται και η κάλυψη των αναγκών πρέπει να γίνεται μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή. el
heal.publisher Μαρβάκη, Χριστίνα el
heal.journalName Το Βήμα του Ασκληπιού el
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: VA_SP_1_09_03_10.pdf
    Μέγεθος: 313.5Kb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες