Grape growing and wine making generate a number of wastes and by-products. These
materials include vine prunings, grape stalks, grape pomace and grape seeds, yeast lees,
tartrate, carbon dioxide and wastewater. Only a very small portion of these materials is
used world wide. This article presents a number of value adding technologies for the
valorization of those products
Η παραγωγή σταφυλιών καθώς και η οινοποιητική διεργασία συνοδεύονται από ένα μεγάλο αριθμό υποπροϊόντων όπως είναι οι κληματίδες, τα στέμφυλα, οι βόστρυχες, τα γήγαρτα, το ίζημα των ζυμομυκήτων (οινολάσπες), η τρυγία, το διοξείδιο του άνθρακα, και το νερό καθαρισμού των δεξαμενών. Προς το παρόν ένα μικρό μέρος αυτών τυγχάνει αξιοποίησης από τα περισσότερα οινοποιεία. Αυτή η εργασία παρουσιάζει ένα αριθμό από τεχνολογίες που στοχεύουν στην αξιοποίηση αυτών των υποπροϊόντων.