The understanding of the formation and the evolution of alimentary consumption patterns requires a broad and multidimensional approach. Foods are either of plant or animal, agricultural or industrial origin, and in these forms they play their biological role; the consumption of foods has consequences (social, economical, health, etc.) on an individual level as well as on a wider collective level. In this essay we attempt to describe alimentary patterns in Greece (1957-2005) from three different dimensions: Natural (animal or plant origin), technical (agricultural or industrial origin) and biological (nutritional properties). The description - which is the base of interpretation - is done through charts and tables, based on numerical indicators that are deduced from simple functions-illustrations. The tables are simple or double-entry and we present spreading diagrams.
Η κατανόηση της διαμόρφωσης και εξέλιξης των διατροφικών προτύπων αναγκαιεί πολύπλευρης αντιμετώπισης. Τα τρόφιμα επιτελώντας το ζωτικό βιολογικό τους ρόλο είναι φυτικής ή ζωικής προέλευσης, αγροτικά ή βιομηχανικός με συνέπειες και σε ατομικό αλλά και ευρύτερα συλλογικό επίπεδο (οικονομικό, κοινωνικό, υγείας κ.ο.κ.). Η εργασία αυτή επιχειρεί να περιγράφει τα διατροφικά πρότυπα στην Ελλάδα (1957-2005) από τρεις διαφορετικές διαστάσεις: Φυσική (ζωικής ή φυτικής προέλευσης), τεχνική (αγροτικής ή βιομηχανικής προέλευσης) και βιολογική (θρεπτικές ιδιότητες). Η περιγραφή, που αποτελεί τη βάση της ερμηνείας, γίνεται με πίνακες και διαγράμματα, που βασίζονται σε αριθμοδείκτες οι οποίοι εξάγονται με απλές απεικονίσεις-συναρτήσεις. Οι πίνακες είναι απλής-διπλής εισόδου και τα διαγράμματα είναι διασποράς.