Τα αντιοξειδωτικά της διατροφής θεωρείται ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για
τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ τα τελευταία
χρόνια διερευνάται εντατικά η αποτελεσματικότητα της διαιτητικής χορήγησης
αντιοξειδωτικών μορίων που εμπεριέχονται στα σωματίδια των λιποπρωτεινών χαμηλής
πυκνότητας (LDL) ως παρεμποδιστικοί παράγοντες έναντι της οξείδωσης των LDL.
Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα μελετών που αναφέρονται σε κυτταρο-
καλλιέργειες και σε πειραματόζωα, η ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο δεν έχει τη
θεωρητικά αναμενόμενη βαρύτητα, αφού οι κλινικές τυχαιοποιημένες μελέτες
παρουσιάζουν μια λιγότερο ενθαρρυντική εικόνα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι
η διαλεύκανση του ρόλου των αντιοξεδωτικών της διατροφής στην αναστολή της
οξείδωσης των LDL, με έμφαση στα αντιοξειδωτικά που φυσιολογικά εντοπίζονται
εντός των LDL σωματιδίων.
Νutritional antioxidants are considered to play a key role in maintaining the
physiological functions of the human body. In recent years, the effectiveness of
antioxidants contained in the low density lipoprotein (LDL) particles as blocking agents
against LDL oxidation has been intensively investigated. However, despite the positive
results of studies carried out in cell cultures and animals, the theoretically expected
beneficial effect on humans has not been established, since randomized population
studies showed a less encouraging clinical picture. The purpose of this study is to
elucidate the role of nutritional antioxidants in the inhibition of LDL oxidation, with
emphasis on antioxidants naturally found in the LDL particles.