Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η καταγραφή και η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η έρευνα αποτελούνταν από δύο μέρη στα οποία συμμετείχαν εθελοντικά 64 άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών (μ.ο.=37.28±14.04 έτη), τα οποία αντιμετωπίζουν επίκτητα
ή εκ γενετής κινητικά προβλήματα. Για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (Aston University Nutritional Supplement Study, UK), ενώ στο δεύτερο μέρος της έρευνας 14 από αυτούς πραγματοποίησαν τριήμερη καταγραφή κατανάλωσης τροφής. Ως ανεξάρτητες μεταβλητές για την αξιολόγηση των
διατροφικών συνηθειών χρησιμοποιήθηκε η ηλικία ενώ επίσης εξετάστηκαν και τα χαρακτηριστικά του συνόλου του δείγματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική επίδραση του παράγοντα ηλικία σε καμία ομάδα τροφίμων. Επιπλέον, η μέση ημερήσια πρόσληψη ενέργειας για το
σύνολο του δείγματος δε διέφερε από τη μέση εκτιμώμενη (t=0.184 p>.05), όμως η προέλευση του 44% αυτής ήταν από λίπη και μόλις το 37% από υδατάνθρακες, ενώ σε όλες τις ομάδες τροφίμων η πρόσληψη
ήταν διαφορετική από τη συνιστώμενη (p<.05) με βάση το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Επιπλέον, σημειώθηκε κατανάλωση νατρίου υψηλότερη των οδηγιών στο σύνολο του δείγματος και χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών στο 85,7% αυτού. Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι οι διατροφικές συνήθειες
των ατόμων με κινητικά προβλήματα μπορούν να επιβαρύνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την υγεία τους και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η ενημέρωση και η καθοδήγηση τους ως μέρος του προγράμματος αποκατάστασης.
The aim of the present study was to register and to evaluate the dietary habits of people with kinetic disabilities. The survey consisted of two parts, in which participated voluntary 64 subjects aged 16
to 65 years old (mean=37.28±14.04), facing acquired or congenital kinetic disabilities. For the assessment
of dietary habits all participants completed a food frequency questionnaire (Aston University-Nutritional Supplement Study, UK), while at the second part of the research 14 of them fulfilled a three-day recording of food consumption. As independent variable for the evaluation of the dietary habits was used the age
and also the characteristics of the entire sample were examined. The results of the study did not reveal statistically significant effect of the factor age on the consumption of none of the food groups. The average daily energy intake for the whole sample did not differ from the estimated average requirement
(t=0.184 p>.05), but 44% of this energy derived from lipids and only 37% from carbohydrates, while in all food groups the intake was different from the recommend one (p<.05) based on the Mediterranean eating pattern. Moreover, there was a higher consumption of sodium in comparison with the guidelines
throughout the sample and lower fiber intake in 85.7% of this. In conclusion, it is reported that the dietary habits of people with kinetic disabilities maybe aggravated in a higher degree their health and thus
information and guidance is imposed as part of the rehabilitation program.