Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σινανά, Χαρίκλεια el
dc.date.accessioned 2015-02-03T11:37:12Z
dc.date.available 2015-02-03T11:37:12Z
dc.date.issued 2015-02-03
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/5548
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://e-jst.teiath.gr/ en
dc.subject Body composition
dc.subject Σύσταση σώματος
dc.subject Διατροφική κατάσταση
dc.subject Nutritional status
dc.subject Μέση εκτιμώμενη απαίτηση
dc.subject Estimated average requirement
dc.subject Καταγραφή πρόσληψης τροφίμων
dc.subject Food intake recording
dc.subject Ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφής
dc.subject Food frequency questionnaire
dc.title Αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και του δείκτη μάζας σώματος ατόμων με κινητικά προβλήματα el
heal.type journalArticle
heal.classification Medicine
heal.classification Internal medicine
heal.classification Ιατρική
heal.classification Εσωτερική παθολογία
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00006614
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85067347
heal.classificationURI **N/A**-Ιατρική
heal.classificationURI **N/A**-Εσωτερική παθολογία
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85015239
heal.language el
heal.access free
heal.publicationDate 2012
heal.bibliographicCitation Σινανά, Χ. (2012). Αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και του δείκτη μάζας σώματος ατόμων με κινητικά προβλήματα. "e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας". [Online] 7(1): 1-12. Διαθέσιμο από: http://e-jst.teiath.gr/ el
heal.abstract Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η καταγραφή και η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η έρευνα αποτελούνταν από δύο μέρη στα οποία συμμετείχαν εθελοντικά 64 άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών (μ.ο.=37.28±14.04 έτη), τα οποία αντιμετωπίζουν επίκτητα ή εκ γενετής κινητικά προβλήματα. Για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (Aston University Nutritional Supplement Study, UK), ενώ στο δεύτερο μέρος της έρευνας 14 από αυτούς πραγματοποίησαν τριήμερη καταγραφή κατανάλωσης τροφής. Ως ανεξάρτητες μεταβλητές για την αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών χρησιμοποιήθηκε η ηλικία ενώ επίσης εξετάστηκαν και τα χαρακτηριστικά του συνόλου του δείγματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδειξαν στατιστικά σημαντική επίδραση του παράγοντα ηλικία σε καμία ομάδα τροφίμων. Επιπλέον, η μέση ημερήσια πρόσληψη ενέργειας για το σύνολο του δείγματος δε διέφερε από τη μέση εκτιμώμενη (t=0.184 p>.05), όμως η προέλευση του 44% αυτής ήταν από λίπη και μόλις το 37% από υδατάνθρακες, ενώ σε όλες τις ομάδες τροφίμων η πρόσληψη ήταν διαφορετική από τη συνιστώμενη (p<.05) με βάση το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Επιπλέον, σημειώθηκε κατανάλωση νατρίου υψηλότερη των οδηγιών στο σύνολο του δείγματος και χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών στο 85,7% αυτού. Συμπερασματικά, αναφέρεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων με κινητικά προβλήματα μπορούν να επιβαρύνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την υγεία τους και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η ενημέρωση και η καθοδήγηση τους ως μέρος του προγράμματος αποκατάστασης. el
heal.abstract The aim of the present study was to register and to evaluate the dietary habits of people with kinetic disabilities. The survey consisted of two parts, in which participated voluntary 64 subjects aged 16 to 65 years old (mean=37.28±14.04), facing acquired or congenital kinetic disabilities. For the assessment of dietary habits all participants completed a food frequency questionnaire (Aston University-Nutritional Supplement Study, UK), while at the second part of the research 14 of them fulfilled a three-day recording of food consumption. As independent variable for the evaluation of the dietary habits was used the age and also the characteristics of the entire sample were examined. The results of the study did not reveal statistically significant effect of the factor age on the consumption of none of the food groups. The average daily energy intake for the whole sample did not differ from the estimated average requirement (t=0.184 p>.05), but 44% of this energy derived from lipids and only 37% from carbohydrates, while in all food groups the intake was different from the recommend one (p<.05) based on the Mediterranean eating pattern. Moreover, there was a higher consumption of sodium in comparison with the guidelines throughout the sample and lower fiber intake in 85.7% of this. In conclusion, it is reported that the dietary habits of people with kinetic disabilities maybe aggravated in a higher degree their health and thus information and guidance is imposed as part of the rehabilitation program. en
heal.publisher Νερατζής, Ηλίας el
heal.publisher Σιανούδης, Ιωάννης el
heal.journalName e-Journal of Science & Technology en
heal.journalName e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας el
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες