Το σύστημα HACCP είναι ένα δυναμικό σύστημα που εντοπίζει τους κινδύνους για ένα τρόφιμο καθώς και τα σημεία που μπορεί να εισαχθεί αυτός ο κίνδυνος στο τρόφιμο με το να ελέγχει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, στοχεύοντας στην εξάλειψη όλων των πιθανών κινδύνων, των οποίων η ύπαρξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της εφαρμογής συστήματος HACCP σε συσκευαστήρια τροφίμων φυτικής προέλευσης. Η συγκριτική μελέτη των ανωτέρω συστημάτων καθώς και οι αναγκαίες επαληθεύσεις –
μη συμμορφώσεις και οι διορθωτικές παρεμβάσεις που συνήθως γίνονται. Το δείγμα που ερευνήθηκε ήταν οι δύο επιχειρήσεις: η 1η ανήκε σε ένα Αγροτικό Συνεταιρισμό –
ψυγείο – συσκευαστήριο στο νομό Λάρισας και η 2η ήταν μια ανάλογη εγκατάσταση
στο νομό Αττικής.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των δύο χώρων και ελήφθησαν τα διαθέσιμα έγγραφα σχετικά με τις δύο μελέτες HACCP. Δημιουργήθηκε και έγινε χρήση ειδικού ερωτηματολογίου (checklist). Από τον κάθε χώρο ελήφθησαν τα προβλήματα και οι επαληθεύσεις. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η επιτόπια επιθεώρηση των επιχειρήσεων καθώς και η
αξιολόγηση του συστήματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης και οι δύο επιχειρήσεις είχαν πολύ καλές εγκαταστάσεις. Στην 1η έγινε επίδειξη της μελέτης του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 ενώ στη 2η δεν πραγματοποιήθηκε η επίδειξη της αντίστοιχης μελέτης, λόγο απροθυμίας του επιχειρηματία. Αυτό σημαίνει πως στην 1η επιχείρηση διατηρούσαν το σύστημα ISO 22000. Στην 1η επιχείρηση υπήρχε τάξη στο χώρο, ενώ στη 2η επιχείρηση επικρατούσε ακαταστασία. Στην 1ηγινόταν σοβαρή προσπάθεια από την επιχείρηση να ακολουθεί το σύστημα ISO 22000 και τις απαιτήσεις του, ενώ στη 2η ,που δεν επέδειξε το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας που ακολουθεί, είναι πιθανό η μελέτη να υπήρχε αλλά να μην διατηρούνταν, κάτι που δεν είναι αποδεκτό αφού η νομοθεσία ορίζει την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη διατήρηση του HACCP και του ISO 22000.
HACCP system is a dynamic system which tracks the dangers for a food, furthermore the places where food is in danger, by controlling every stage of production, aiming at the elimination of every possible danger which could have negative effects at the health of the consumer.
The goal of this paper is the exploration of the HACCP’s system
implementation at packaging factories of food of plant origin. The comparative study of the above systems as well as the necessary verifications – non conformities and the corrective interventions that usually happen. The sample that was investigated, consisted by two enterprises: the first one was an agricultural association fridge –packaging factory at the county of Larisas. The second one was a similar facility at the county of Attiki.
The methodology was as following : both facilities were inspected and the documents about both HACCP studies were obtained. A special questionnaire was created and used (checklist). From each facility the problems and the verifications were informed. Finally, a site inspection and valuation of the system was fulfilled.
According to the results of the study both enterprises had very good facilities. At the first facility the study was demonstrated of the food safety management system ISO 22000 while at the second facility it was not accomplished the demonstration of the corresponding study, because of the unwillingness of the entrepreneur. That means that the first facility the system ISO 22000 was retained. Also, at the first business the place was tidy. On the other hand, the second enterprise disorder was prevailing. The first facility made a serious effort to follow the
system ISO 22000 and the system’s demands. The second facility, which didn’t
demonstrate the food safety management system that is following, it is possible that
the study existed, but not preserved, something that isn’t acceptable according to the
law, that defines development, implementation and preservation of HACCP and ISO 22000.