Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μάρκου, Αικατερίνη el
dc.date.accessioned 2015-02-10T22:15:54Z
dc.date.issued 2015-02-11
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6004
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Hazard Analysis and Critical Control Point (Food safety system)
dc.subject ISO 22000
dc.subject Packaging factories
dc.subject Εργοστάσια συσκευασίας
dc.subject Food of plant origin
dc.subject Τρόφιμα φυτικής προέλευσης
dc.title Διερεύνηση εφαρμογής των συστημάτων HACCP σε μονάδες τυποποίησης και εμπορίας προϊόντων φυτικής προέλευσης el
heal.type bachelorThesis
heal.secondaryTitle ποια είναι τα προβλήματα και ποια τα μειονεκτήματα el
heal.classification Public health
heal.classification Food security
heal.classification Δημόσια υγεία
heal.classification Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (Ασφάλεια τροφίμων)
heal.classificationURI :http://lod.nal.usda.gov/28292
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2009007706
heal.classificationURI **N/A**-Δημόσια υγεία
heal.classificationURI **N/A**-Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (Ασφάλεια τροφίμων)
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2001009897
heal.dateAvailable 10000-01-01
heal.language el
heal.language en
heal.access campus
heal.recordProvider Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας (Δημόσιας Υγιεινής) el
heal.recordProvider Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας el
heal.publicationDate 2012-01-31
heal.bibliographicCitation Μάρκου, Α.(2012). Διερεύνηση εφαρμογής των συστημάτων HACCP σε μονάδες τυποποίησης και εμπορίας προϊόντων φυτικής προέλευσης:ποια είναι τα προβλήματα και ποια τα μειονεκτήματα . Πτυχιακή. Αθήνα: Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας el
heal.abstract Το σύστημα HACCP είναι ένα δυναμικό σύστημα που εντοπίζει τους κινδύνους για ένα τρόφιμο καθώς και τα σημεία που μπορεί να εισαχθεί αυτός ο κίνδυνος στο τρόφιμο με το να ελέγχει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, στοχεύοντας στην εξάλειψη όλων των πιθανών κινδύνων, των οποίων η ύπαρξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της εφαρμογής συστήματος HACCP σε συσκευαστήρια τροφίμων φυτικής προέλευσης. Η συγκριτική μελέτη των ανωτέρω συστημάτων καθώς και οι αναγκαίες επαληθεύσεις – μη συμμορφώσεις και οι διορθωτικές παρεμβάσεις που συνήθως γίνονται. Το δείγμα που ερευνήθηκε ήταν οι δύο επιχειρήσεις: η 1η ανήκε σε ένα Αγροτικό Συνεταιρισμό – ψυγείο – συσκευαστήριο στο νομό Λάρισας και η 2η ήταν μια ανάλογη εγκατάσταση στο νομό Αττικής. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής: πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των δύο χώρων και ελήφθησαν τα διαθέσιμα έγγραφα σχετικά με τις δύο μελέτες HACCP. Δημιουργήθηκε και έγινε χρήση ειδικού ερωτηματολογίου (checklist). Από τον κάθε χώρο ελήφθησαν τα προβλήματα και οι επαληθεύσεις. Τέλος, πραγματοποιήθηκε η επιτόπια επιθεώρηση των επιχειρήσεων καθώς και η αξιολόγηση του συστήματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης και οι δύο επιχειρήσεις είχαν πολύ καλές εγκαταστάσεις. Στην 1η έγινε επίδειξη της μελέτης του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 ενώ στη 2η δεν πραγματοποιήθηκε η επίδειξη της αντίστοιχης μελέτης, λόγο απροθυμίας του επιχειρηματία. Αυτό σημαίνει πως στην 1η επιχείρηση διατηρούσαν το σύστημα ISO 22000. Στην 1η επιχείρηση υπήρχε τάξη στο χώρο, ενώ στη 2η επιχείρηση επικρατούσε ακαταστασία. Στην 1ηγινόταν σοβαρή προσπάθεια από την επιχείρηση να ακολουθεί το σύστημα ISO 22000 και τις απαιτήσεις του, ενώ στη 2η ,που δεν επέδειξε το σύστημα διαχείρισης ασφάλειας που ακολουθεί, είναι πιθανό η μελέτη να υπήρχε αλλά να μην διατηρούνταν, κάτι που δεν είναι αποδεκτό αφού η νομοθεσία ορίζει την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη διατήρηση του HACCP και του ISO 22000. el
heal.abstract HACCP system is a dynamic system which tracks the dangers for a food, furthermore the places where food is in danger, by controlling every stage of production, aiming at the elimination of every possible danger which could have negative effects at the health of the consumer. The goal of this paper is the exploration of the HACCP’s system implementation at packaging factories of food of plant origin. The comparative study of the above systems as well as the necessary verifications – non conformities and the corrective interventions that usually happen. The sample that was investigated, consisted by two enterprises: the first one was an agricultural association fridge –packaging factory at the county of Larisas. The second one was a similar facility at the county of Attiki. The methodology was as following : both facilities were inspected and the documents about both HACCP studies were obtained. A special questionnaire was created and used (checklist). From each facility the problems and the verifications were informed. Finally, a site inspection and valuation of the system was fulfilled. According to the results of the study both enterprises had very good facilities. At the first facility the study was demonstrated of the food safety management system ISO 22000 while at the second facility it was not accomplished the demonstration of the corresponding study, because of the unwillingness of the entrepreneur. That means that the first facility the system ISO 22000 was retained. Also, at the first business the place was tidy. On the other hand, the second enterprise disorder was prevailing. The first facility made a serious effort to follow the system ISO 22000 and the system’s demands. The second facility, which didn’t demonstrate the food safety management system that is following, it is possible that the study existed, but not preserved, something that isn’t acceptable according to the law, that defines development, implementation and preservation of HACCP and ISO 22000. en
heal.advisorName Κοντός, Βασίλειος el
heal.advisorName Ευµορφόπουλος, Ευάγγελος el
heal.committeeMemberName Κουτής, Χαρίλαος el
heal.academicPublisher Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής, Τομέας Υγιεινής & Επιδημιολογίας el
heal.academicPublisher Τομέας Κτηνιατρικής el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 89 σελ.
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 01999R2789-20010601-el.pdf
    Μέγεθος: 68.54Kb
    Μορφότυπο: PDF
  • Όνομα: 02002R0178-20060428-el.pdf
    Μέγεθος: 279.6Kb
    Μορφότυπο: PDF
  • Όνομα: l_01320040120el00190027.pdf
    Μέγεθος: 179.6Kb
    Μορφότυπο: PDF
  • Όνομα: l_22620040625el00030021.pdf
    Μέγεθος: 126.9Kb
    Μορφότυπο: PDF
  • Όνομα: l_28119991104el00110015.pdf
    Μέγεθος: 108.7Kb
    Μορφότυπο: PDF
  • Όνομα: l_33820051222el00010026.pdf
    Μέγεθος: 492.7Kb
    Μορφότυπο: PDF
  • Όνομα: ΔΙΕΡΕΥ~1.DOC
    Μέγεθος: 5.801Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word
  • Όνομα: ΔΙΕΡΕΥ~1.PPT
    Μέγεθος: 3.260Mb
    Μορφότυπο: Microsoft PowerPoint

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες