Περίληψη:Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την επίδραση της διατροφής στο πρόβλημα της υπογονιμότητας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πιο αναλυτικά γίνεται λόγος για τα αίτια και τους παράγοντες της γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας, και πως αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσω της υιοθέτησης μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Στην εργασία γίνεται αναφορά τόσο των βασικών θρεπτικών όσο και των λοιπών θρεπτικών συστατικών της διατροφής, καθώς και στα συγκεκριμένα τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που πρέπει να δώσουν έμφαση οι γυναίκες και οι άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι στην υπάρχουσα εργασία έχουν αναλυθεί και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ, το μη φυσιολογικό σωματικό βάρος, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα κ.α., οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν τόσο τη διατροφή όσο και τη γονιμότητα.
Abstract:The particular graduation project deals with the impact of nutrition on the problem of infertility in both men and women. More specifically mentions the causes and factors of female and male infertility, and how these can be addressed through the adoption of a healthy balanced diet.
In this paper, refers both macronutrients and micronutrients of nutrition, as well as specific foods and food ingredients should emphasize women and men of reproductive age.
Furthermore, it is important to point out that to this existing work have been analyzed and other risk factors such as smoking, physical activity, alcohol consumption, abnormal body weight, PCOS, endometriosis, uterine fibroids etc., which may affect both diet and fertility [1].