Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Αρκομάνη, Ευανθία el
dc.date.accessioned 2015-02-14T10:14:56Z
dc.date.available 2015-02-14T10:14:56Z
dc.date.issued 2015-02-14
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6202
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Fish as food
dc.subject Human organism
dc.subject Ιχθυηρά
dc.subject Ανθρώπινος οργανισμός
dc.title Συγκριτική μελέτη λιπιδίων και λιπαρών οξέων κρανιού πελαγίσιου και ιχθυοτροφείου el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Food technology
heal.classification Nutrition
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Διατροφή
heal.classificationURI http://lod.nal.usda.gov/40859
heal.classificationURI **N/A**-Nutrition
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Διατροφή
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85048617
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.publicationDate 2014
heal.bibliographicCitation Αρκομάνη, Ε. (2014). Συγκριτική μελέτη λιπιδίων και λιπαρών οξέων κρανιού πελαγίσιου και ιχθυοτροφείου. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. el
heal.abstract Περίληψη:Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σύσταση ολικών λιπιδίων στον πελαγίσιο κρανιό ( Argyrosomus regius ) και συγκρίθηκε με τον τον κρανιό ιχθυοτροφείου. Η μελέτη για το συγκεκριμένο είδος πραγματοποιήθηκε, καθώς ο κρανιός αποτελεί ένα ψάρι το οποίο τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό και αλιεύεται σε μεγάλο εύρος περιοχών. Το μέγεθός του καθιστά το ολόκληρο ψάρι βρώσιμο και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν τέσσερεις ιστοί του για τις μετρήσεις (μύες, δέρμα, κεφάλι και ηπατοπάγκρεας). Παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό των ουδετέρων λιπιδίων στο ολικό λίπος των ιστών και των δύο ψαριών που μελετήθηκαν είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ποσοστό των πολικών. Έγινε προσδιορισμός των ουδετέρων και πολικών λιπιδίων στο λίπος του ψαριού με Iatroscan ανάλυση. Σα ουδέτερα λιπίδια ως κύρια τάξη βρέθηκαν τα τριγλυκερίδια, ενώ στα πολικά η φωσφατιδυλοχολίνη. Προσδιορίστηκαν επίσης με αέρια χρωματογραφία (GC) τα λιπαρά οξέα των ολικών λιπιδίων. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα που ανιχνεύτηκαν στο κλάσμα των ολικών λιπιδίων στους τέσσερεις ιστούς που μετρήθηκαν είναι το παλμιτικό (C16:0), το ελαϊκό (C18:0 ω-9 cis), το εικοσιπεντανοϊκό (C20:5 ω-3 cis) και το εικοσιδυοεξανοϊκό (C22:6 ω-6 cis). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) του πελαγίσιου κρανιού προσδιορίστηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό, με αμέσως μικρότερο το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) και μικρότερο το ποσοστό των πολυακόρεστων (PUFA). Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα του(SFA) κρανιού ιχθυοτροφείου προσδιορίστηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό, με αμέσως μικρότερο το ποσοστό των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) και μικρότερο το ποσοστό των πολυακόρεστων (PUFA). Πραγματοποιήθηκε σύγκριση λιπαρών οξέων με πελαγίσιο λαβράκι και λαβράκι ιχθυοτροφείου από ξένη βιβλιογραφία (Decentrarchus labrax). Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ο πελαγίσιος κρανιός και το πελαγίσιο λαβράκι έχουν κοντινές τιμές σε περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βρέθηκε στον πελαγίσιο κρανιό σε σύγκριση με το πελαγίσιο λαβράκι. Τέλος, πλουσιότερο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σύμφωνα με μετρήσεις, είναι το πελαγίσιο λαβράκι. Ομοίως, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι μύες του κρανιού ιχθυοτροφείου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με τους μύες του λαβρακίου ιχθυοτροφείου. Μεγαλύτερη επίσης περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχει ο κρανιός έναντι του λαβρακίου. el
heal.advisorName Σινάνογλου, Βασιλεία el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 62
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: ΤMHMΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ σχεδον ...
    Μέγεθος: 34.90Kb
    Μορφότυπο: Microsoft Word 2007
  • Όνομα: ΤMHMΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ σχεδον ...
    Μέγεθος: 34.90Kb
    Μορφότυπο: Microsoft Word 2007

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες