dc.contributor.author | Καζή, Μάρθα | el |
dc.date.accessioned | 2015-02-14T16:50:29Z | |
dc.date.available | 2015-02-14T16:50:29Z | |
dc.date.issued | 2015-02-14 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/6266 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Pharmaceuticals | |
dc.subject | Phytochemical compounds | |
dc.subject | Antioxidants | |
dc.subject | Mediterranean diet | |
dc.subject | Τροφοφάρμακα | |
dc.subject | Φυτοχημικά συστατικά | |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | |
dc.subject | Μεσογειακό πρότυπο διατροφής | |
dc.title | Συστατικά τροφίμων με φαρμακευτικές ιδιότητες | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Pharmacology | |
heal.classification | Food technology | |
heal.classification | Φαρμακευτική | |
heal.classification | Τεχνολογία τροφίμων | |
heal.classificationURI | **N/A**-Pharmacology | |
heal.classificationURI | http://lod.nal.usda.gov/40859 | |
heal.classificationURI | **N/A**-Φαρμακευτική | |
heal.classificationURI | **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων | |
heal.keywordURI | http://zbw.eu/stw/thsys/70199 | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85005727 | |
heal.language | el | |
heal.language | en | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.publicationDate | 2013 | |
heal.bibliographicCitation | Καζή, Μ. (2013). Συστατικά τροφίμων με θεραπευτικές ιδιότητες. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. | el |
heal.abstract | Abstract:Nowadays more and more chronic diseases are plaguing developed and developing countries. Examples are cancer, diabetes, cardiovascular disease, metabolic syndrome, osteoporosis, autoimmune diseases, dementia, disorders of the gastrointestinal system etc. Research revealed that a large percentage of these diseases is caused by poor diet, stress and more generally bypoor welfare of western lifestyle due to workload and lack of time.Several studies over the years have shown that returning in the correct eating patterns can reduce the incidence of chronic diseases. In particular, Mediterranean diet (Cretan standard) is promoteddue to the inclusion of all food groups, the promotion of reduced consumption of processed products and saturated fat and because it is based on olive oil consumption. Consumers, recognizing the critical role of nutrition, are now alarmed and showing more and more interest in order to fortify their health. The objective of this thesis is to set out the beneficial properties of food and the ingredients to which they owe them. First part refers to a range of foods with remarkable medicinal properties as for example whole grains, citrus fruits, cruciferous vegetables, vegetables of the genus allium, bee products and various herbs. In the second part there is extensive reference to food ingredients and beneficial effects in the organism such as vitamins, minerals, antioxidants, biophenols, isoprenoids, fatty acids, sulfur compounds, fiber etc.. Finally, in the third part are citing examples of functional foods that have been enhanced or enriched with beneficial ingredients to enhance the body when their intake of other food groups containing them is not sufficient. It should become clear that in case of illness diet alone cannot substitute for medical science. The consumption of food containing the necessary nutrients and phytochemicals can be proactive against a wide range of diseases while always keeping in mind that ‘moderation is best’. | en |
heal.abstract | Περίληψη:Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χρόνιες ασθένειες μαστίζουν τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Παραδείγματα αποτελούν ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, οι αυτοάνοσες ασθένειες, η άνοια, οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος κ.ά.. Έρευνες αποκάλυψαν ότι μεγάλο ποσοστό αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή, το στρεςκαι γενικότερα στην κακή διαβίωση που ακολουθεί ο δυτικός κόσμος λόγω φόρτου εργασίας κι έλλειψης χρόνου. Διάφορες μελέτες ανά τα χρόνια έδειξαν ότι η επιστροφή στα σωστά πρότυπα διατροφής μπορεί να μειώσει τα ποσοστά εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα προάγεται η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή (κρητικό πρότυπο),καθώς συμπεριλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων, προωθείται η ελαττωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων και κορεσμένων λιπαρών κι έχει ως βάση το ελαιόλαδο. Οι καταναλωτές,αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής, έχουν πλέον θορυβηθεί και δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους. Σκοπός της εργασίας είναι να παραθέσει τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων και τα συστατικά στα οποία τις οφείλουν. Στο πρώτο μέρος της γίνεται αναφορά σε μία γκάμα τροφών με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες όπως για παράδειγμα τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά, τα λαχανικάτου γένους allium, τα προϊόντα της μέλισσας καθώς και σε διάφορα βότανα. Στο δεύτερο μέρος της γίνεται εκτενής αναφορά στα συστατικά των τροφώνκαι την ευεργετική δράση τους στον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά, οι βιοφαινόλες, τα ισοπρενοειδή, τα λιπαρά οξέα, οι θειούχες ενώσεις, οι φυτικές ίνες κ.ά.. Τέλος, στο τρίτο μέρος της αναφέρονται παραδείγματα λειτουργικών τροφίμων που έχουν ενισχυθεί ή εμπλουτιστεί με ευεργετικά συστατικά προκειμένου να ενισχύσουν τον οργανισμό όταν η πρόσληψή τους από άλλες ομάδες τροφίμων που τα περιέχουν δεν είναι επαρκής. Βέβαια, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε περίπτωση ασθένειας η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική επιστήμη. Η κατανάλωση τροφίμων όμως που περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία αλλά και φυτοχημικά συστατικά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών πάντα με τη τήρηση του ‘μέτρον άριστον’. | el |
heal.advisorName | Σφλώμος, Κωνσταντίνος | el |
heal.committeeMemberName | [χ.ό.] | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.academicPublisherID | teiath | |
heal.numberOfPages | 176 | |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: