Περίληψη:Κατά την εκπόνηση αυτής της πτυχιακής εργασίας θα ασχοληθούμε με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων και με ένα εξίσου σημαντικό θέμα την ασφάλεια αυτών για την υγεία των καταναλωτών. Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε διαφορές μεταξύ βιολογικής και συμβατικής παραγωγής προϊόντων, καθώς και θέματα μικροβιολογικών κινδύνων που προκύπτουν.
Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζεται η έννοια της βιολογικής καλλιέργειας - βιολογικά τρόφιμα και γίνετε μια ιστορική αναδρομή που αφορά την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας. Επίσης θα μελετήσουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της βιολογικής παραγωγής με το οποίο θα κατανοήσουμε τους στόχους και τις αρχές της βιολογικής παραγωγής. Θα επισημάνουμε τέλος τους κανόνες της βιολογικής φυτικής και ζωικής παραγωγής προϊόντων.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι επιδράσεις της συμβατικής γεωργίας στο περιβάλλον, όπως καταστροφή της δομής των εδαφών, υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων και του νερού, και οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης θα παρουσιαστούν και οι επιδράσεις της βιολογικής γεωργίας, όπως περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι προϋποθέσεις της βιολογικής γεωργίας, οργανικά λιπάσματα, γονιμότητα του εδάφους και η καταπολέμηση των ασθενειών. Επίσης συντάσσονται και οι προϋποθέσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας για τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή, τους χοίρους και τα πουλερικά. Παράλληλα γίνεται παρουσίαση του ποσοστού παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Στο τέταρτο κεφάλαιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ της συμβατικής και βιολογικής παραγωγής τροφίμων όσον αφορά την περιεκτικότητα των θρεπτικών τους συστατικών στα λαχανικά, στα φρούτα, στα δημητριακά και όσπρια και τέλος στο γάλα και στο κρέας, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία. Επίσης θα αγγίξουμε και το θέμα των αντιοξειδωτικών παρότι έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Στο πέμπτο κεφάλαιο θα ασχοληθούμε με το σημαντικότερο ζήτημα που είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Η ανάλυση του κεφαλαίου αυτού περιλαμβάνει κινδύνους από συνθετικά αγροχημικά, περιβαλλοντικούς ρύπους, φυσικές τοξίνες, φυτοφάρμακα, καθώς επίσης και τους Μικροβιολογικούς κινδύνους που προκύπτουν. Οι κίνδυνοι
αυτοί αφορούν τα βακτήρια, τους ιούς, τα παράσιτα και τις μυκοτοξίνες. Επίσης θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τους μικροβιολογικούς αυτούς κινδύνους.
Τέλος στο κεφάλαιο έκτο θα αναφέρουμε τους Ελληνικούς οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.