Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Βιδάκης, Ιωάννης el
dc.contributor.author Γόγολου, Έλλη el
dc.date.accessioned 2015-02-15T11:25:52Z
dc.date.available 2015-02-15T11:25:52Z
dc.date.issued 2015-02-15
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6302
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Lipids
dc.subject Vitellus
dc.subject Quail
dc.subject Λιπίδια
dc.subject Κρόκος αυγού
dc.subject Ορτύκι
dc.title Ανάλυση λιπιδίων, λιπαρών οξέων και καροτενοειδών, σε κρόκο αυγού ορτυκιών el
heal.type bachelorThesis
heal.secondaryTitle προσδιορισμός ποιοτικών λιπιδικών δεικτών el
heal.classification Food technology
heal.classification Nutrition
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Διατροφή
heal.classificationURI http://lod.nal.usda.gov/40859
heal.classificationURI **N/A**-Nutrition
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Διατροφή
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.publicationDate 2011
heal.bibliographicCitation Βιδάκης, Ι. και Γόγολου, Έ. (2011) Ανάλυση λιπιδίων, λιπαρών οξέων και καροτενοειδών, σε κρόκο αυγού ορτυκιών: προσδιορισμός ποιοτικών λιπιδικών δεικτών. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. el
heal.abstract Περίληψη:Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σύσταση ολικών λιπιδίων σε κρόκο αυγού ορτυκιού. Παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό των ουδέτερων λιπιδίων στο ολικό λίπος των κρόκων είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ποσοστό των πολικών. Έγινε προσδιορισμός των ουδέτερων και πολικών λιπιδίων στο λίπος του κρόκου του αυγού του ορτυκιού με Iatroscan ανάλυση. Στα ουδέτερα λιπίδια ως κύρια τάξη βρέθηκαν τα τριγλυκερίδια ενώ στα πολικά η φωσφατιδυνολοχολίνη. Επίσης η περιεκτικότητα του κρόκου σε χοληστερόλη βρέθηκε σημαντικά μικρότερη από αυτή που αναφέρεται στη βιβλιογραφία σε σύγκριση με την περιεκτικότητα σε αυγά άλλων πτηνών (όρνιθας και στρουθοκαμήλου). Προσδιορίσθηκαν επίσης με αέρια χρωματογραφία (GC) τα λιπαρά οξέα των ολικών λιπιδίων. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα που ανιχνεύτηκαν στο κλάσμα των ολικών λιπιδίων είναι το παλμιτικό (C16:0) και το ελαϊκό (C18:0 ω-9). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) προσδιορίσθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στον κρόκο του αυγού του ορτυκιού με αμέσως μικρότερο το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) και μικρότερο το ποσοστό των πολυακόρεστων (PUFA). Παράλληλα έγινε συγκριτική μελέτη σε λιπιδικούς δείκτες ποιότητας του λίπους του κρόκου των αυγών του ορτυκιού με τους κρόκους αυγών στρουθοκαμήλου και γαλοπούλας. Οι δείκτες αθηρογέννεσης και θρομβογέννεσης του λίπους των μελετούμενων αυγών έδωσαν χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με αυτές άλλων ζωϊκών προϊόντων και ιχθυηρών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση αυγού ορτυκιού ως τρόφιμο συνδυάζει την υψηλή διατροφική αξία των αυγών και τη σημαντικά ελαττωμένη πρόσληψη χοληστερόλης. Τέλος με τη μέθοδο HPLC έγινε ανάλυση των καροτενοειδών του λίπους του κρόκου των αυγών ορτυκιού όπου ανέδειξαν την παρούσια ξανθοφυλλών, με κύρια τη ζεαξανθίνη και τη λουτεϊνη όπου αποτελούν συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας. Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν το αυγό των ορτυκιών ως καταλληλότερο τύπο αυγού, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λεκιθίνη, ξανθοφύλλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, της σημαντικά χαμηλής συστάσεώς του σε χοληστερόλη συγκριτικά με άλλα είδη αυγών και των ικανοποιητικών τιμών λιπιδικών δεικτών. Έτσι το αυγό ορτυκιών θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό τύπο αυγού για νήπια και ομάδες πληθυσμού με πρόβλημα υπερχοληστερολαιμίας. el
heal.advisorName Σινάνογλου, Βασιλεία el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 64
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: Ανάλυση λιπιδίων, λιπαρών οξέων.doc
    Μέγεθος: 4.666Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες