dc.contributor.author | Λιγκώνη, Φωτεινή | el |
dc.contributor.author | Γιώτα, Βασιλική | el |
dc.date.accessioned | 2015-02-19T17:02:16Z | |
dc.date.available | 2015-02-19T17:02:16Z | |
dc.date.issued | 2015-02-19 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/6545 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Lipids | |
dc.subject | Nutritive value | |
dc.subject | Fatty acids | |
dc.subject | Chicken | |
dc.subject | Λιπίδια | |
dc.subject | Διατροφική αξία | |
dc.subject | Λιπαρά οξέα | |
dc.subject | Κοτόπουλο | |
dc.title | Συγκριτική μελέτη της λιπιδικής σύστασης του εωδομυϊκού λίπους ευνουχισμένων και μη ορνιθίων | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Food technology | |
heal.classification | Nutrition | |
heal.classification | Τεχνολογία τροφίμων | |
heal.classification | Διατροφή | |
heal.classificationURI | http://lod.nal.usda.gov/40859 | |
heal.classificationURI | **N/A**-Nutrition | |
heal.classificationURI | **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων | |
heal.classificationURI | **N/A**-Διατροφή | |
heal.keywordURI | http://lod.nal.usda.gov/10486 | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85000535 | |
heal.language | el | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.publicationDate | 2012 | |
heal.bibliographicCitation | Λιγκώνη, Φ. και Γιώτα, Β. (2012). Συγκριτική μελέτη της λιπιδικής σύστασης του εωδομυϊκού λίπους ευνουχισμένων και μη ορνιθίων. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. | el |
heal.abstract | Περίληψη:Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σύσταση του ολικού λίπους, οι τάξεις των λιπιδίων καθώς και η σύσταση των λιπαρών οξέων του ενδομυϊκού ιστού ευνουχισμένων και μη ορνίθων ώστε να βρεθούν οι σχετικές επιδράσεις του ευνουχισμού στο προφίλ των λιπιδίων και των λιπαρών οξέων. Η κατανομή των ουδετέρων και των πολικών λιπιδίων στα κοτόπουλα στο ενδομυϊκό λίπος μελετήθηκε με ποιοτική και ποσοτική Iatroscan TLC-FID ανάλυση. Ο ενδομυϊκός ιστός των ευνουχισμένων ορνιθίων περιείχε σημαντικώς (P<0.05) μεγαλύτερη ποσότητα ολικών λιπιδίων σε σχέση με των μη ευνουχισμένων ορνιθίων. Ως κύριο συστατικό των ουδετέρων λιπιδίων βρέθηκαν τα τριγλυκερίδια, ενώ σε μικρότερες ποσότητες οι στερόλες (πρακτικώς χοληστερόλη), τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα διγλυκερίδια και τα μονογλυκερίδια. Κύρια συστατικά των πολικών λιπιδίων ήταν τα φωσφολιπίδια τα οποία περιείχαν κατά φθίνουσα σειρά φωσφατιδυλοχολίνη, φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, φωσφατιδυλοσερίνη, σφιγγομυελίνη και λυσο-φωσφατιδυλοχολίνη. Η αέρια-χρωματογραφική ανάλυση (GC-FID) των μεθυλεστέρων των λιπαρών οξέων των ολικών λιπιδίων του ενδομυϊκού λίπους των ευνουχισμένων και μη ορνίθων έδειξε την παρουσία 33 λιπαρών οξέων. Τα κυριότερα κορεσμένα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε όλα τα δείγματα ήταν τα εξής: C16:0, C16:1ω-9, C18:0, C18:1ω-9, C18:1ω-7, C18:2ω-6 και C20:4ω-6. Τα ποσοστά των ω-3 λιπαρών οξέων (18:3ω-3, 18:4ω-3, 20:3ω-3, 20:5ω-3, 22:5ω-3 και 22:6ω-3) στο ενδομυϊκό λίπος ευνουχισμένων και μη ορνιθίων δεν διέφεραν σημαντικά (P<0.05), ενώ στα μη ευνουχισμένα βρέθηκε σημαντικά (P<0.05) μεγαλύτερο ποσοστό ω-6 λιπαρών οξέων. Ο ευνουχισμός είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας των ουδετέρων λιπιδίων και τη μείωση των πολικών στο ενδομυϊκό λίπος. Επίσης, το ποσοστό των διγλυκεριδίων και των μονογλυκεριδίων κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα σε ευνουχισμένα και σε μη ευνουχισμένα ορνίθια. Το ποσοστό των τριγλυκεριδίων του μυώδους ιστού στα ευνουχισμένα ορνίθια βρέθηκε μεγαλύτερο από εκείνο των μη ευνουχισμένων ορνιθίων. Αντιθέτως, το ποσοστό των στερολών στα ευνουχισμένα ορνίθια βρέθηκε σημαντικώς (P<0.05) μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των μη ευνουχισμένων. Τέλος, το ποσοστό των διγλυκεριδίων και των μονογλυκεριδίων στα μελετώμενα δείγματα δεν παρουσίασαν σημαντική (P>0.05) διαφορά.Εν κατακλείδι ο ευνουχισμός δεν επέδρασε στην σύσταση των πολικών λιπιδίων του ενδομυϊκού ιστού, καθώς επίσης είχε και ως αποτέλεσμα μια σημαντική (P<0.05) ελάττωση της αναλογίας ω-6/ω-3, των PUFA και της αναλογίας PUFA/SFA και μια σημαντική αύξηση του δείκτη αθηρογένεσης και θρομβογένεσης στο ενδομυϊκό λίπος χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την αξία τους για μια υγιεινή διατροφή. | el |
heal.advisorName | Σινάνογλου, Βασιλεία | el |
heal.committeeMemberName | Σινάνογλου, Βασιλεία | el |
heal.committeeMemberName | Μάντης, Φώτης | el |
heal.committeeMemberName | Λουγκοβόης, Βλαδίμηρος | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.academicPublisherID | teiath | |
heal.numberOfPages | 95 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: