Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ρημική, Μαριέττα el
dc.date.accessioned 2015-02-19T21:56:14Z
dc.date.available 2015-02-19T21:56:14Z
dc.date.issued 2015-02-19
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6562
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Pastries
dc.subject Μicrobial flora
dc.subject Αρτοσκευάσματα
dc.subject Μικροβιακή χλωρίδα
dc.title Διερεύνηση της εξέλιξης της μικροβιακής χλωρίδας και των μεταβολικών προϊόντων της κατά τη διάρκεια ανάπτυξης «γλυκού» προζυμιού el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Food technology
heal.classification Microbiology
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Μικροβιολογία
heal.classificationURI http://lod.nal.usda.gov/40859
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C02502
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Μικροβιολογία
heal.keywordURI http://lod.nal.usda.gov/15559
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.publicationDate 2012
heal.bibliographicCitation Ρημική, Μ. (2012). Διερεύνηση της εξέλιξης της μικροβιακής χλωρίδας και των μεταβολικών προϊόντων της κατά τη διάρκεια ανάπτυξης «γλυκού» προζυμιού. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. el
heal.abstract Περίληψη:Παραδοσιακή μαγιά, προερχόμενη από την περιοχή του Έβρου, η οποία διατηρείται ενεργή επί δεκάδες χρόνια αναγεννήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες σύμφωνα με την παραδοσιακή πρακτική και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή «γλυκού» προζυμιού από το οποίο παρασκευάσθηκε τσουρέκι. Αρχικά αναγεννήθηκε η «μαγιά» σε τέσσερες διαδοχικά στάδια διάρκειας 6 ωρών το καθένα. Κατά την έναρξη κάθε σταδίου, στο προηγούμενο μίγμα προσθέτονταν ζάχαρή, γάλα και αλεύρι. Η «ενεργοποιημένη» μαγιά χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη προζυμιού το οποίο έγινε σε δύο στάδια. Κατά την διάρκεια αυτών των σταδίων διαπιστώθηκε ότι η κυρίαρχη μικροχλωρίδα ήταν τα οξυγαλακτικά βακτήρια και ακολουθούνταν πληθυσμιακά από ζύμες αρτοποιίας καθώς από άγριες ζύμες. Επίσης εντοπίσθηκε πληθυσμός Leuconostoc spp. Κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων ανάπτυξης του προζυμιού ο πληθυσμός των οξυγαλακτικών βακτηρίων ήταν σε σταθερά υψηλά επίπεδα ενώ ο πληθυσμός των ζυμών σταδιακά έφθινε, ειδικά δε οι άγριες ζύμες με το τέλος ενεργοποίησης της ζύμης πρακτικά εξαφανίσθηκαν. Εντοπίσθηκαν σημαντικές συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος καθώς και πολύ μικρότερες οξικού οξέος. Οι τιμές pH παρουσίαζαν χαρακτηριστικές διακυμάνσεις ανάλογα με το στάδιο αναγέννησης της μαγιάς και κυμαίνονταν μεταξύ 4,10 - 4,40. Σταθερά αυξητικές ήταν οι τάσεις των συγκεντρώσεων μαλτόζης ενώ σημαντικές ήταν οι αυξομειώσεις των μονοσακχαριτών γλυκόζη και φρουκτόζη ανάλογα με το στάδιο 3 ανάπτυξης του προζυμιού. Οι συγκεντρώσεις αιθανόλης και γλυκερίνης παρουσίασαν τη μέγιστη συγκέντρωσή τους στο τελευταίο στάδιο της αναγέννησης της μαγιάς. el
heal.advisorName Κοντελές, Σπύρος el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 68
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: Ρημική Μαριέττα - ΠΤΥΧΙΑΚΗ.pdf
    Μέγεθος: 1.340Mb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες