dc.contributor.author | Βασιλάτου, Βιργινία | el |
dc.date.accessioned | 2015-02-20T11:15:08Z | |
dc.date.available | 2015-02-20T11:15:08Z | |
dc.date.issued | 2015-02-20 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/6594 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Probiotics | |
dc.subject | Microorganisms | |
dc.subject | Προβιοτικά | |
dc.subject | Μικροοργανισμοί | |
dc.title | Φαινόμενα ανταγωνισμού στελέχους Cronobacter sakazakii σε συνθετικό υπόστρωμα με εμπορικές καλλιέργειες εκκίνησης Lactobacillus casei και Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Chemistry | |
heal.classification | Microbiology | |
heal.classification | Χημεία | |
heal.classification | Μικροβιολογία | |
heal.classificationURI | http://data.seab.gr/concepts/c1dfd96eea8cc2b62785275bca38ac261256e278 | |
heal.classificationURI | http://skos.um.es/unescothes/C02502 | |
heal.classificationURI | **N/A**-Χημεία | |
heal.classificationURI | **N/A**-Μικροβιολογία | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2006003499 | |
heal.language | el | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.publicationDate | 2012 | |
heal.bibliographicCitation | Βασιλάτου, Β. (2012). Φαινόμενα ανταγωνισμού στελέχους Cronobacter sakazakii σε συνθετικό υπόστρωμα με εμπορικές καλλιέργειες εκκίνησης Lactobacillus casei και Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus . Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. | el |
heal.abstract | Περίληψη: Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι να διερευνηθεί το είδος αλληλεπίδρασης που επικρατεί μεταξύ στελέχους C. sakazakii με εμπορικές καλλιέργειες εκκίνησης Lactobacillus casei και Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνθετικό υπόστρωμα στους 37oC/48 h. Σε όλες τις συγκαλλιέργειες ο αρχικός πληθυσμός του C. sakazakii ήταν πάντα 103 cfu/mL, ενώ οι αρχικοί πληθυσμοί των Lactobacillus spp. ήταν είτε 103cfu/mL είτε 108cfu/mL. Σε τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνονταν δείγματα από όλες τις καλλιέργειες (μονοκαλλιέργειες, συγκαλλιέργειες) και καταγράφονταν οι πληθυσμοί των βακτηρίων και των τιμών pH. Επίσης το υγρό των 24ωρων και 48ωρων ζυμώσεων αναλύονταν με HPLC ως προς την συγκέντρωσή τους σε γαλακτικό, οξικό και φορμικό οξύ και υπολογίζονταν οι επιμέρους συγκεντρώσεις τους ως προς την ιονική και μη-ιονική μορφή σύμφωνα με την εξίσωση Henderson-Hasselbalch. Σε όλες τις περιπτώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ L. bulgaricus (103 και 105cfu/mL) και C. sakazakii, (103cfu/mL), δεν επετεύχθει μείωση του δυνητικά παθογόνου. Το αίτιο του φαινομένου αυτού αποδόθηκε στην ποιοτική σύνθεση των ασθενών οργανικών του υγρού της ζύμωσης. Αντίθετα σε όλες τις περιπτώσις του L. casei (103, 106 και 108 cfu/mL) ο πληθυσμός του C. sakazakii μειώθηκε σε πληθυσμό < 100 cfu/mL μετά από 48, 36 και 24 ώρες, αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις όπου αναχαιτίστηκε πλήρως ο πληθυσμός του C. sakazakii η τιμή του pH της συγκαλλιέργειας ήταν μικρότερα από την τιμή 4.2. Η χρωματογραφικές αναλύσεις έδειξαν ότι αυξημένες συγκεντρώσεις οξικού οξέος ενίσχυαν την αντιμικροβιακή δραστικότητα του υγρού της ζύμωσης. Στο μίγμα των οργανικών οξέων που υπάρχουν στο υγρό των καλλιεργειών παρουσιάζεται το φαινόμενο της επίδρασης «κοινού ιόντος», όπου ανάλογα με το pH του περιβάλλοντος και τη σταθερά ιονισμού (Ka) των οξέων που συμμετέχουν στο υγρό της ζύμωσης, τα ισχυρότερα οργανικά οξέα (π.χ. γαλακτικό οξύ) παρέχουν οξώνια (Η3Ο+) στο διάλυμα και μετατοπίζουν την ισορροπία μεταξύ της μη-ιονικής και ιονικής μορφής των ασθενέστερων οξέων (π.χ. οξικό οξύ) προς τα αριστερά, αυξάνοντας τη συγκέντρωση της μη-ιονικής μορφής των οξέων, που είναι και η αντιμικροβιακή. | el |
heal.advisorName | Κοντελές, Σπύρος | el |
heal.committeeMemberName | [χ.ό.] | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.academicPublisherID | teiath | |
heal.numberOfPages | 112 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: