Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Βασιλάτου, Βιργινία el
dc.date.accessioned 2015-02-20T11:15:08Z
dc.date.available 2015-02-20T11:15:08Z
dc.date.issued 2015-02-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6594
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Probiotics
dc.subject Microorganisms
dc.subject Προβιοτικά
dc.subject Μικροοργανισμοί
dc.title Φαινόμενα ανταγωνισμού στελέχους Cronobacter sakazakii σε συνθετικό υπόστρωμα με εμπορικές καλλιέργειες εκκίνησης Lactobacillus casei και Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Chemistry
heal.classification Microbiology
heal.classification Χημεία
heal.classification Μικροβιολογία
heal.classificationURI http://data.seab.gr/concepts/c1dfd96eea8cc2b62785275bca38ac261256e278
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C02502
heal.classificationURI **N/A**-Χημεία
heal.classificationURI **N/A**-Μικροβιολογία
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2006003499
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.publicationDate 2012
heal.bibliographicCitation Βασιλάτου, Β. (2012). Φαινόμενα ανταγωνισμού στελέχους Cronobacter sakazakii σε συνθετικό υπόστρωμα με εμπορικές καλλιέργειες εκκίνησης Lactobacillus casei και Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus . Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. el
heal.abstract Περίληψη: Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι να διερευνηθεί το είδος αλληλεπίδρασης που επικρατεί μεταξύ στελέχους C. sakazakii με εμπορικές καλλιέργειες εκκίνησης Lactobacillus casei και Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνθετικό υπόστρωμα στους 37oC/48 h. Σε όλες τις συγκαλλιέργειες ο αρχικός πληθυσμός του C. sakazakii ήταν πάντα 103 cfu/mL, ενώ οι αρχικοί πληθυσμοί των Lactobacillus spp. ήταν είτε 103cfu/mL είτε 108cfu/mL. Σε τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνονταν δείγματα από όλες τις καλλιέργειες (μονοκαλλιέργειες, συγκαλλιέργειες) και καταγράφονταν οι πληθυσμοί των βακτηρίων και των τιμών pH. Επίσης το υγρό των 24ωρων και 48ωρων ζυμώσεων αναλύονταν με HPLC ως προς την συγκέντρωσή τους σε γαλακτικό, οξικό και φορμικό οξύ και υπολογίζονταν οι επιμέρους συγκεντρώσεις τους ως προς την ιονική και μη-ιονική μορφή σύμφωνα με την εξίσωση Henderson-Hasselbalch. Σε όλες τις περιπτώσεις του ανταγωνισμού μεταξύ L. bulgaricus (103 και 105cfu/mL) και C. sakazakii, (103cfu/mL), δεν επετεύχθει μείωση του δυνητικά παθογόνου. Το αίτιο του φαινομένου αυτού αποδόθηκε στην ποιοτική σύνθεση των ασθενών οργανικών του υγρού της ζύμωσης. Αντίθετα σε όλες τις περιπτώσις του L. casei (103, 106 και 108 cfu/mL) ο πληθυσμός του C. sakazakii μειώθηκε σε πληθυσμό < 100 cfu/mL μετά από 48, 36 και 24 ώρες, αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις όπου αναχαιτίστηκε πλήρως ο πληθυσμός του C. sakazakii η τιμή του pH της συγκαλλιέργειας ήταν μικρότερα από την τιμή 4.2. Η χρωματογραφικές αναλύσεις έδειξαν ότι αυξημένες συγκεντρώσεις οξικού οξέος ενίσχυαν την αντιμικροβιακή δραστικότητα του υγρού της ζύμωσης. Στο μίγμα των οργανικών οξέων που υπάρχουν στο υγρό των καλλιεργειών παρουσιάζεται το φαινόμενο της επίδρασης «κοινού ιόντος», όπου ανάλογα με το pH του περιβάλλοντος και τη σταθερά ιονισμού (Ka) των οξέων που συμμετέχουν στο υγρό της ζύμωσης, τα ισχυρότερα οργανικά οξέα (π.χ. γαλακτικό οξύ) παρέχουν οξώνια (Η3Ο+) στο διάλυμα και μετατοπίζουν την ισορροπία μεταξύ της μη-ιονικής και ιονικής μορφής των ασθενέστερων οξέων (π.χ. οξικό οξύ) προς τα αριστερά, αυξάνοντας τη συγκέντρωση της μη-ιονικής μορφής των οξέων, που είναι και η αντιμικροβιακή. el
heal.advisorName Κοντελές, Σπύρος el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 112
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: Βασιλάτου Βιργινία - ΠΤΥΧΙΑΚΗ.pdf
    Μέγεθος: 2.280Mb
    Μορφότυπο: PDF

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες