Οι καφετέριες ανήκουν στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στις οποίες ικανοποιείται η ανάγκη του ανθρώπου για ψυχαγωγία,
επικοινωνία, χαλάρωση κλπ.
Επομένως, επιβάλλεται η αντικειμενική και λεπτομερής θεώρηση της
λειτουργίας και της υγιεινής κατάστασης των καφετεριών.
Κατά την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας πραγματοποιήθηκε η έρευνα στις καφετέριες των Δήμων Κηφισιάς , Αμαρουσίου και Νέου
Ηρακλείου.
Ωστόσο, για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος είναι απαραίτητη και η παράθεση όλων των όρων της ισχύουσας νομοθεσίας, που πρέπει να πληρούνται για να λειτουργεί σωστά μια καφετέρια.
Τέτοιοι όροι και προϋποθέσεις σχετίζονται με την κτιριακή εγκατάσταση, τους διάφορους χώρους της επιχείρησης, την κατάσταση του εξοπλισμού τους, αλλά και με το φωτισμό, τον αερισμό, τον κλιματισμό, την ύδρευση, την αποχέτευση, την πυρασφάλεια, τις μυοκτονίες - εντομοκτονίες, τη διαχείριση των απορριμμάτων και το προσωπικό.
Οι συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις που απορρέουν κυρίως από την Α1β/8577/83 Υγειονομική Διάταξη αλλά και στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή του HACCP αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πρώτο μέρος της
εργασίας.
Η πραγματοποίηση της στατιστικής επεξεργασίας όλων των αναφερθέντων στοιχείων δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής υγιεινής κατάστασης των καφετεριών των Δήμων και αναδεικνύει υγειονομικά
προβλήματα και παραλείψεις.
Από την παράθεση των αποτελεσμάτων φαίνεται πως υπάρχουν υγειονομικά προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις, τα οποία όμως μπορούν
να αντιμετωπιστούν.