Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Φίλη, Ευλαμπία el
dc.date.accessioned 2015-02-20T18:26:13Z
dc.date.available 2015-02-20T18:26:13Z
dc.date.issued 2015-02-20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/6636
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Lipids
dc.subject Nutritional value of eggs
dc.subject Gravimetric Determination of Fat
dc.subject Λιπίδια
dc.subject Διατροφική αξία αυγών
dc.subject Σταθμικός Προσδιορισμός Λίπους
dc.title Ανάλυση λιπιδίων και λιπαρών οξέων σε αυγά στρουθοκαμήλου el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Food technology
heal.classification Nutrition
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classification Διατροφή
heal.classificationURI http://lod.nal.usda.gov/40859
heal.classificationURI **N/A**-Nutrition
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Διατροφή
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.publicationDate 2011-04
heal.bibliographicCitation Φίλη, Ε. (2011). Ανάλυση λιπιδίων και λιπαρών οξέων σε αυγά στρουθοκαμήλου. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. el
heal.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η σύσταση ολικών λιπιδίων σε κρόκο αυγού στρουθοκαμήλου. Παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό των ουδέτερων λιπιδίων στο ολικό λίπος των κρόκων είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ποσοστό των πολικών. Έγινε προσδιορισμός των ουδέτερων και πολικών λιπιδίων στο λίπος του κρόκου του αυγού της στρουθοκαμήλου με Iatroscan ανάλυση. Στα ουδέτερα λιπίδια ως κύρια τάξη βρέθηκαν τα τριγλυκερίδια ενώ στα πολικά η φωσφατιδυνολοχολίνη. Επίσης η περιεκτικότητα του κρόκου σε χοληστερόλη βρέθηκε σημαντικά μικρότερη από αυτή που αναφέρεται στη βιβλιογραφία σε σύγκριση με την περιεκτικότητα σε αυγά άλλων πτηνών (πάπιας και χήνας). Προσδιορίσθηκαν επίσης με αέρια χρωματογραφία (GC) τα λιπαρά οξέα των ολικών λιπιδίων. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα που ανιχνεύτηκαν στο κλάσμα των ολικών λιπιδίων είναι το παλμιτικό (C16:0) και το ελαϊκό (C18:1 ω-9). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) προσδιορίσθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στον κρόκο του αυγού της στρουθοκαμήλου με αμέσως μικρότερο το ποσοστό των κορεσμένων λιπαρών οξέων (SFA) και μικρότερο το ποσοστό των πολυακόρεστων (PUFA). Παράλληλα έγινε συγκριτική μελέτη σε λιπιδικούς δείκτες ποιότητας του λίπους του κρόκου των αυγών της στρουθοκαμήλου με τους κρόκους αυγών πάπιας, χήνας, ορτυκιού και γαλοπούλας. Τέλος με τη μέθοδο HPLC έγινε ανάλυση των καροτενοειδών του λίπους του κρόκου των αυγών της στρουθοκαμήλου όπου ανέδειξαν την παρούσια ξανθοφυλλών, με κύρια τη ζεαξανθίνη και τη λουτεϊνη όπου αποτελούν συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας. Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν το αυγό της στρουθοκαμήλου ως κατάλληλο τύπο αυγού, δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λεκιθίνη, ξανθοφύλλες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, της σημαντικά χαμηλής συστάσεώς του σε χοληστερόλη και των ικανοποιητικών τιμών λιπιδικών δεικτών. el
heal.advisorName Σινάνογλου, Βασιλεία el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.numberOfPages 69
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: frontpage.jpg
    Μέγεθος: 996.2Kb
    Μορφότυπο: Εικόνα JPEG
  • Όνομα: Πτυχιακή γραφή .doc
    Μέγεθος: 8.630Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες