Εδώ και χρόνια είναι αποδεκτό ότι το 40% περίπου των χρόνιων παθήσεων –καρδιαγγειακά,καρκίνος κλπ- οφείλονται και εξαρτώνται από την διατροφή.Η μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα η πλούσια περιεκτικότητα της σε αντιοξειδωτικά έχει δείξει ότι βοηθάει στην πρόληψη και ίσως στην θεράπεια χρόνιων νοσημάτων .
Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετά το τσάι –κυρίως τις πολυφαινολικές του ενώσεις – και πως αυτά τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση και επιδρούν θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο τσάι έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων μέχρι σήμερα. Οι περισσότερες έρευνες, όμως, έχουν επικεντρωθεί στο τσάι που προέρχεται από το φυτό Camelia sinensis και ιδιαίτερα στο πράσινο και το μαύρο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι το παραδοσιακό τσάι στην Ιαπωνία, στην Κίνα και σε πολλές χώρες της Ανατολής και παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού Camelia sinensis. Το πράσινο τσάι διαφέρει από το μαύρο στο ότι το τελευταίο παράγεται από ξερά φύλλα που έχουν υποστεί ζύμωση πριν να αποξηρανθούν. Η ζύμωση καταστρέφει τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχονται στα φύλλα του τσαγιού.
Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένειες, όπωςο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα φλαβονοειδή είναι μια μεγάλη ομάδα πολυφαινολικών συστατικών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Από τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, οι κατεχίνες αποτελούν το 30 – 50% του βάρους των ξηρών φύλλων. Σ΄ αυτές περιλαμβάνονται το γαλλικό παράγωγο της επιγαλλοκατεχίνης, η επικατεχίνη και το γαλλικό της παράγωγο.
Το πράσινο τσάι φαίνεται να έχει τις παρακάτω επιδράσεις:
Αντιοξειδωτική δράση,
δηλαδή προστατεύει από οξειδωτική καταστροφή των κυττάρων και των ιστών. Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί όσον αφορά την ανασταλτική δράση του τσαγιού στην καρκινογένεση. Ο πιο συχνά αναφερόμενος μηχανισμός είναι η αντιοξειδωτική του δράση μέσω παγίδευσης ελευθέρων ριζών, αλλά και άλλοι μηχανισμοί είναι εξίσου σημαντικοί. Ενδέχεται οι κατεχίνες του τσαγιού είτε να προκαλούν το θάνατο στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς, μέσω του μηχανισμού της απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος), είτε να εμποδίζουν την εξέλιξη του όγκου αναστέλλοντας κάποια ένζυμα ''κλειδιά'' γι αυτή την εξέλιξη, είτε να αναστέλλουν ορισμένες πρωτεΐνες, σχετιζόμενες με τον καρκίνο, οι οποίες ρυθμίζουν την αντιγραφή και μεταγραφή του DNA, είτε να παγιδεύουν ενεργοποιημένους μεταβολίτες καρκινογόνων ουσιών, είτε να αποτρέπουν τον σχηματισμό καρκινικών όγκων μέσω καταστολής εξωτερικών καρκινικών σημάτων. Οι περισσότερες έρευνες έχουν συσχετισθεί με τις προστατευτικές δράσεις έναντι του καρκίνου στον παχύ έντερο, στο στομάχι, στον οισοφάγο, στη χοληδόχο κύστη και στο πάγκρεας.
Χημειοπροστατευτική δράση
που οφείλεται στην δράση των κατεχινών. Τα συστατικά αυτά θεωρούνται ότι εμποδίζουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού προωθούν τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων με το να αναστέλλουν τον παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNFα) και με την προώθηση άλλων αντικαρκινικών δράσεων. Έρευνες σε ζώα έχουν επίσης δείξει την ανασταλτική δράση του πράσινου τσαγιού έναντι των καρκινογόνων.
Αντιβακτηριακή και αντιιική δράση
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν διάρροια και των ιών που προκαλούν γρίπη.
Μείωση της χοληστερόλης
και κυρίως της οξείδωσης των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL).
Παρεμπόδιση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων.
Προστασία από τη νόσο του Parkinson
και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, διότι οι πολυφαινόλες του εμποδίζουν τον τραυματισμό των νευρικών κυττάρων από νευροτοξίνες και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στις, οποίες οφείλονται οι παραπάνω ασθένειες.
ενισχύουν τη δράση της ινσουλίνης
δηλαδή η αντιδιαβητική δράση του τσαγιού οφείλεται στο φαινολικό συστατικό του EGCG, το οποίο αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη και αναστέλλει τη δράση του ενζύμου α-αμυλάση (διασπά υδατάνθρακες).
Πρόληψη του πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων
που ευθύνονται για την τερηδόνα.
Επίσης το τσάι είναι πηγή φθορίου, ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες που το νερό περιέχει λίγο φθόριο
Προστασία από εγκεφαλικό
παθήσεις του ήπατος, καθώς και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης