Η παρούσα πτυχιακή εργασία διαπραγματεύεται τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσα από το «χώρο» του διαδικτύου, γνωστές και ως ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτή η νέα μορφή επιχείρησης, έχει αρχίσει να «ανθίζει», καθώς οι δυνατότητες και ο αριθμός των χρηστών του διαδικτύου συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αποκτούν πέρα από τη φυσική τους υπόσταση και μια ηλεκτρονική μορφή. Επίσης, γίνεται λόγος για το βαθμό εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά το “online εμπόριο” και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει και αντιδρά σε τέτοιου είδους αγορές.
Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αντιπαραβάλλεται με τις παραδοσιακές αγοραπωλησίες. Έτσι λοιπόν, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση, η οποία ολοένα και κερδίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και των εμπόρων. Γιατί πωλώντας “online”, ο έμπορος μειώνει ή και καταργεί τη δική του αλυσίδα διανομής, ελαχιστοποιώντας τα πάγια έξοδά του. Από την άλλη πλευρά, ο πελάτης μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς εύκολα και γρήγορα, ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε τοποθεσία.
Το πρακτικό τμήμα της πτυχιακής εργασίας, έχει να κάνει με τη σύνταξη ενός ερωτηματολογίου, το οποίο απευθύνεται στους πελάτες που εκτελούν διαδικτυακές αγορές. Μέσα από αυτό εξάγονται ποιοτικά συμπεράσματα, τα οποία παραθέτονται και συγκρίνονται μεταξύ τους. Ποιο συγκεκριμένα βλέπουμε το βαθμό σύμφωνα με τον οποίο οι καταναλωτές είναι ευχαριστημένοι με τα ηλεκτρονικά καταστήματα που χρησιμοποιούν και αν αυτά εμπνέουν εμπιστοσύνη, ικανοποίηση, ποιότητα εξυπηρέτησης – περιεχομένου και αντιληπτή χρησιμότητα.