Σκοπός της διπλωματικής ερευνητικής αυτής εργασίας είναι η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου σε εργαζόμενους στα κρεοπωλεία του Νομού Αττικής. Τα κρεοπωλεία είναι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για τους εργαζομένους ως προς την υγεία και την ασφάλεια τους.
Υλικό και Μέθοδος: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 250 εργαζομένων σε κρεοπωλεία του Νομού Αττικής. Συμπληρώθηκε ειδικό ανώνυμο ερωτηματολόγιο από μέλος της ερευνητικής ομάδας με την συναίνεση του εργαζομένου.
Αποτελέσματα: Από την διεξαγωγή της έρευνας προέκυψαν τα έξης σημαντικά συμπεράσματα: από τους 250 εργαζόμενους, το 75,6%(189) ήταν άνδρες και το 24,4%(61) γυναίκες. Δίπλωμα κρεοπώλη διέθετε το 59,6%(149). Θεωρημένο ατομικό βιβλιάριο υγείας διέθετε το 83,2%(208). Γάντια μίας χρήσης φορούσε πάντα κατά τη διάρκεια της εργασίας το 53,2%(133). Ατσάλινα γάντια κατά την κοπή του κρέατος φορούσε πάντα το 7,2%(18). Αντιολισθητικά υποδήματα κατά τη διάρκεια της εργασίας φορούσε πάντα το 78%(195). Λευκή μπλούζα εργασίας κατά τη διάρκεια της εργασίας φορούσε πάντα το 96%(240). Μεταλλική ποδιά κατά την κοπή του κρέατος φορούσε πάντα το 2%(5). Κάλυμμα κεφαλής κατά τη διάρκεια της εργασίας φορούσε πάντα το 39,6%(99). Ειδική ισοθερμική στολή κατά την είσοδο στα ψυγεία κατάψυξης - συντήρησης φορούσε πάντα το 5,2%(13). Στο 89,2%(223) είχε συμβεί κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Το 23,2%(58) είχε πάθει κρυολόγημα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Το 90,4%(226) είχε τραυματιστεί από τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Το 24%(60) είχε γλιστρήσει ή είχε πέσει κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Ενοχλήσεις στο μυοσκελετικό σύστημα αναφέρει το 96,8%(242). Το 71,6%(179) νιώθει ότι μερικές φορές το εργασιακό περιβάλλον του προκαλεί άγχος. Θα αντιδράσει ενστικτωδώς σε περίπτωση πυρκαγιάς το 52%(130). Έχει ενημερωθεί το 68,4%(171) για τους επαγγελματικούς κινδύνους.Συμπεράσματα; Διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι στα κρεοπωλεία δεν είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι στη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας κατά την εργασία τους πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες του Συλλόγου Κρεοπωλών. Επομένως συνιστάται η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κρατικούς φορείς καθώς και η ενημέρωση και επανεκπαίδευση των κρεοπωλών σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
Aim: This research aims at the subjective estimate of workers in butcheries of the Prefecture of Attica, for the conditions that prevail in their work place and the estimated dangers in this. Butcheries are shops with sanitary interest and high risk indicator for the workers, regarding their health and safety.
Material and Method: The research was carried out in sample of 250 workers in butcheries of the Prefecture of Attica. Special anonymous questionnaire was supplemented from member of research group with the consent of worker.
Results: From the 250 workers, the 75.6% (189) were men and the 24.4% (61) women. Butcher license allocated the 59.6% (149). Individual stamped book of health allocated the 83.2% (208). Disposable gloves was always wearing at the duration of work the 53.2% (133). Steely gloves at the cutting of meat was always wearing the 7.2% (18). Antislip footwears at the duration of work was always wearing the 78% (195). White apron at the duration of work was always wearing the 96% (240). Metal apron at the cutting of meat was always wearing the 2% (5). Head dress at the duration of work was always wearing the 39.6% (99). Special isothermal uniform during the entry in the refrigerators was always wearing the 5.2% (13). The 89.2% (223) had suffered accident at the duration of his work. The 23.2% (58) had suffered cold at the duration of his work. The 90.4% (226) had been hurt by the use of sharp objects. The 24% (60) had slipped or fallen at the duration of his work. Annoyances in the musculoskeletal system reports the 96.8% (242). The 71.6% (179) feels that sometimes his labour environment causes him stress. Instinctively will react in a fire event the 52% (130). For the professional dangers, has been informed the 68.4% (171).
Conclusions: It was realised that the workers in the butcheries are not sufficiently informed and educated for the use of means of individual protection, despite the conscientious efforts of the Butchers Association. Consequently are recommended the intensification of the government controls, as well as the briefing and reeducation of butchers on issues of Hygiene and Safety at Work.