Background: Food Frequency Questionnaires (FFQ) are commonly used in the nutritional research. The aim of
the present work was to evaluate the validity of a food frequency questionnaire that could be used for children
aged 10-12 years living in urban areas in Greece.
Methods: The semi-quantitative FFQ included questions regarding the frequency of consumption of the main
food groups and beverages typically consumed in Greece, as well as questions regarding eating habits of
children. During 2007, 125 children 10-12 years old recruited from randomly selected schools from Athens
(overall mean age: 10.9±1.2 yrs, 38% boys) were studied. FFQs were completed by the children’s parents and
were compared with the 3-day dietary diary (3DD) records recorded also by them. Agreement of the FFQ
with 3DD was evaluated using the Bland-Altman method, cross-classification analysis and Kendall’s tau-b.
Results: High percentage of agreement (i.e., >91%) between FFQ and 3DD according to the Bland and Altman
method was found. Low but still significant agreement for refreshments /juices (tau-b=0.29, p=0.004),dairy
products (tau-b=0.26, p<0.001), starchy products (tau-b=0.13, p=0.057), vegetables (tau-b=0.23, p=0.006),
fruits (tau-b=0.19, p=0.017), sweets/snacks (tau-b=0.14, p=0.057) and toasts/pizzas (tau-b=0.19, p=0.017) was
also observed. Stratified analysis by gender and obesity status confirmed the high agreement of the two
methods. Cross classification analysis of the FFQ and 3DD demonstrate moderate to very good percentages of
correct classification ( range: 49% to 90.2%).
Conclusions: The suggested FFQ seems to be a reasonably valid measure of dietary intake and can be used in
children aged 10-12 years living in urban areas in Greece.
Σκοπός: Τα Ερωτηματολόγια Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων (ΕΣΚΤ) χρησιμοποιούνται συχνά στη διατροφική
έρευνα. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της εγκυρότητας ΕΣΚΤ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε
παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που ζουν σε αστικές περιοχές στην Ελλάδα.
Μέθοδοι: Το ημι-ποσοτικό ΕΣΚΤ περιελαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης των βασικών
ομάδων τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται συνήθως στην Ελλάδα, καθώς και ερωτήματα σχετικά με τις
διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Κατά τη διάρκεια του 2007, μελετήθηκαν 125 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών από
τυχαία επιλεγμένα σχολεία από την Αθήνα (συνολική μέση ηλικία: 10,9 ± 1,2 ετών, το 38% αγόρια). Τα ΕΣΚΤ
συμπληρώθηκαν από τους γονείς των παιδιών και συγκρίθηκαν με διατροφικό 3-ημερών ημερολόγιο που
καταγράφηκαν επίσης. Ο βαθμός συμφωνίας του ΕΣΚΤ με το ημερολόγιο 3-ημερών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας
την μέθοδο Bland-Altman μέθοδος, την διασταυρούμενη ταξινόμηση και την χρήση του συντελεστή Kendall tau-b.
Αποτελέσματα: Υψηλό ποσοστό συμφωνίας (δηλαδή> 91%) μεταξύ ΕΣΚΤ και ημερολογίου διαπιστώθηκε με την
μέθοδο Bland και Altman. Χαμηλή αλλά ακόμα σημαντική συμφωνία παρατηρήθηκε επίσης για τις ομάδες των
αναψυκτικών / χυμών (tau-b = 0,29, p = 0,004), των γαλακτοκομικών προϊόντών (tau-b = 0,26, p <0,001), αμυλούχων
προϊόντων (tau-b = 0,13, p = 0,057), λαχανικών (tau-b = 0,23, ρ = 0,006), φρούτων (tau-b = 0,19, ρ = 0,017), γλυκών /
σνακ (tau-b = 0,14, ρ = 0,057) και τοστ / πίτσες (tau-b = 0,19, ρ = 0,017). Η ανάλυση ανά φύλο και ανα κατηγορία
σωματικού βάρους επιβεβαίωσε την υψηλή συμφωνία των δύο μεθόδων. Η διασταυρούμενη ταξινόμηση του ΕΣΚΤ με
το διατροφικό ημερολόγιο ανέδειξαν μέτρια έως πολύ καλά ποσοστά σωστής ταξινόμησης (εύρος: 49% έως 90,2%).
Συμπεράσματα: Το προτεινόμενο ΕΣΚΤ αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της διαιτητικής πρόσληψης και
δύναται να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που ζουν σε αστικές περιοχές στην Ελλάδα.