Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Αντωνογεώργος, Γεώργιος el
dc.contributor.author Γρηγοροπούλου, Δήμητρα el
dc.contributor.author Παπαδημητρίου, Αναστάσιος el
dc.contributor.author Πρίφτης, Κώστας Ν. el
dc.contributor.author Ανθρακόπουλος, Μιχάλης el
dc.date.accessioned 2015-04-09T05:10:14Z
dc.date.available 2015-04-09T05:10:14Z
dc.date.issued 2015-04-09
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/8324
dc.rights An error occurred on the license name. *
dc.rights.uri An error occurred getting the license - uri. *
dc.source http://www.spnj.gr/ el
dc.subject Children
dc.subject Questionnaire
dc.subject Food
dc.subject Dietary
dc.subject Assessment
dc.subject Ερωτηματολόγια
dc.subject Φαγητό
dc.subject Διαιτητικό
dc.subject Παιδιά
dc.subject Εκτίμηση
dc.title Μελέτη εγκυρότητας ειδικού ημι-ποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων παιδιών ηλικίας 10-12 ετών el
dc.title Validation of a food frequency questionnaire designed for children 10-12 years en
heal.type journalArticle
heal.secondaryTitle το ερωτηματολόγιο PANACEA-FFQ el
heal.secondaryTitle the PANACEA-FFQ en
heal.classification Medicine
heal.classification Nutrition
heal.classification Ιατρική
heal.classification Διατροφή
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00006614
heal.classificationURI http://zbw.eu/stw/descriptor/10495-4
heal.classificationURI **N/A**-Ιατρική
heal.classificationURI **N/A**-Διατροφή
heal.keywordURI http://skos.um.es/unescothes/C00580
heal.contributorName Νικολαίδου, Πολυξένη el
heal.contributorName Παναγιωτάκος, Δημοσθένης B. el
heal.identifier.secondary ISSN: 2241-0481
heal.language el
heal.language en
heal.access free
heal.recordProvider Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας.Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Τμήμα Νοσηλευτικής el
heal.publicationDate 2013-01
heal.bibliographicCitation Antonogeorgos, G., Grigoropoulou, D., Papadimitriou, A., Priftis, K.N., Anthracopoulos, M., et.al. (2013). Validation of a food frequency questionnaire designed for children 10-12 years: the PANACEA-FFQ. “Περιεγχειρητική Νοσηλευτική ”. 2(1): pp. 40-54 en
heal.abstract Background: Food Frequency Questionnaires (FFQ) are commonly used in the nutritional research. The aim of the present work was to evaluate the validity of a food frequency questionnaire that could be used for children aged 10-12 years living in urban areas in Greece. Methods: The semi-quantitative FFQ included questions regarding the frequency of consumption of the main food groups and beverages typically consumed in Greece, as well as questions regarding eating habits of children. During 2007, 125 children 10-12 years old recruited from randomly selected schools from Athens (overall mean age: 10.9±1.2 yrs, 38% boys) were studied. FFQs were completed by the children’s parents and were compared with the 3-day dietary diary (3DD) records recorded also by them. Agreement of the FFQ with 3DD was evaluated using the Bland-Altman method, cross-classification analysis and Kendall’s tau-b. Results: High percentage of agreement (i.e., >91%) between FFQ and 3DD according to the Bland and Altman method was found. Low but still significant agreement for refreshments /juices (tau-b=0.29, p=0.004),dairy products (tau-b=0.26, p<0.001), starchy products (tau-b=0.13, p=0.057), vegetables (tau-b=0.23, p=0.006), fruits (tau-b=0.19, p=0.017), sweets/snacks (tau-b=0.14, p=0.057) and toasts/pizzas (tau-b=0.19, p=0.017) was also observed. Stratified analysis by gender and obesity status confirmed the high agreement of the two methods. Cross classification analysis of the FFQ and 3DD demonstrate moderate to very good percentages of correct classification ( range: 49% to 90.2%). Conclusions: The suggested FFQ seems to be a reasonably valid measure of dietary intake and can be used in children aged 10-12 years living in urban areas in Greece. en
heal.abstract Σκοπός: Τα Ερωτηματολόγια Συχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων (ΕΣΚΤ) χρησιμοποιούνται συχνά στη διατροφική έρευνα. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της εγκυρότητας ΕΣΚΤ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που ζουν σε αστικές περιοχές στην Ελλάδα. Μέθοδοι: Το ημι-ποσοτικό ΕΣΚΤ περιελαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης των βασικών ομάδων τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται συνήθως στην Ελλάδα, καθώς και ερωτήματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Κατά τη διάρκεια του 2007, μελετήθηκαν 125 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών από τυχαία επιλεγμένα σχολεία από την Αθήνα (συνολική μέση ηλικία: 10,9 ± 1,2 ετών, το 38% αγόρια). Τα ΕΣΚΤ συμπληρώθηκαν από τους γονείς των παιδιών και συγκρίθηκαν με διατροφικό 3-ημερών ημερολόγιο που καταγράφηκαν επίσης. Ο βαθμός συμφωνίας του ΕΣΚΤ με το ημερολόγιο 3-ημερών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την μέθοδο Bland-Altman μέθοδος, την διασταυρούμενη ταξινόμηση και την χρήση του συντελεστή Kendall tau-b. Αποτελέσματα: Υψηλό ποσοστό συμφωνίας (δηλαδή> 91%) μεταξύ ΕΣΚΤ και ημερολογίου διαπιστώθηκε με την μέθοδο Bland και Altman. Χαμηλή αλλά ακόμα σημαντική συμφωνία παρατηρήθηκε επίσης για τις ομάδες των αναψυκτικών / χυμών (tau-b = 0,29, p = 0,004), των γαλακτοκομικών προϊόντών (tau-b = 0,26, p <0,001), αμυλούχων προϊόντων (tau-b = 0,13, p = 0,057), λαχανικών (tau-b = 0,23, ρ = 0,006), φρούτων (tau-b = 0,19, ρ = 0,017), γλυκών / σνακ (tau-b = 0,14, ρ = 0,057) και τοστ / πίτσες (tau-b = 0,19, ρ = 0,017). Η ανάλυση ανά φύλο και ανα κατηγορία σωματικού βάρους επιβεβαίωσε την υψηλή συμφωνία των δύο μεθόδων. Η διασταυρούμενη ταξινόμηση του ΕΣΚΤ με το διατροφικό ημερολόγιο ανέδειξαν μέτρια έως πολύ καλά ποσοστά σωστής ταξινόμησης (εύρος: 49% έως 90,2%). Συμπεράσματα: Το προτεινόμενο ΕΣΚΤ αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της διαιτητικής πρόσληψης και δύναται να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που ζουν σε αστικές περιοχές στην Ελλάδα. el
heal.publisher Σύλλογος Διπλωματούχων Νοσηλευτών Χειρουργείου (ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ.) el
heal.publisher Ιωάννης Κουτελέκος el
heal.journalName Περιεγχειρητική Νοσηλευτική el
heal.journalType peer-reviewed
heal.fullTextAvailability true


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής