Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σινάνογλου, Βασιλεία el
dc.contributor.author Σφλώμος, Κωνσταντίνος el
dc.contributor.author Πανοπούλου, Νίκη el
dc.contributor.author Λαλάς, Σταύρος el
dc.contributor.author Μπατρινού, Ανθιμία el
dc.date.accessioned 2015-06-04T14:12:11Z
dc.date.issued 2015-06-04
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/15066
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.eie.gr/ en
dc.subject Egg yolk
dc.subject Radiation
dc.subject Lipids
dc.title Επίδραση της γ-ακτινοβολίας στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στην λιπιδική σύσταση του κρόκου του αυγού el
heal.type conferenceItem
heal.classification Food
heal.classification Food technology
heal.classification Τροφή
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/names/n00009376
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C01577
heal.classificationURI **N/A**-Τροφή
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.keywordURI http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh2005020321
heal.contributorName Κανδαράκης, Ιωάννης el
heal.dateAvailable 10000-01-01
heal.language el
heal.access forever
heal.publicationDate 2005-06-08
heal.bibliographicCitation Σινάνογλου, Β., Σφλώμος, Κ., Πανοπούλου, Ν., Λαλάς, Σ., Μπατρίνου, Α. κ.α. (2005) Επίδραση της γ-ακτινοβολίας στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στην λιπιδική σύσταση του κρόκου του αυγού. Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδίων (Σύγχρονες τάσεις στον τομέα των λιπών και ελαίων), Πρακτικά. 8 με 9 Ιουνίου 2005. Αθήνα, Ο-42 el
heal.abstract Μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της γ-ακτινοβολίας στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στην λιπιδική σύσταση του κρόκου του αυγού. Η ακτινοβόληση έγινε με πηγή Co-60 σε ιατρική μονάδα και εφαρμόσθηκαν δόσεις 1, 2, 3 και 6 kGy με ρυθμό δόσης 0.1 kGy/h. Ακτινοβολήθηκαν αυγά βιολογικής καλλιέργειας και αυγά εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα και μελετήθηκαν συγκριτικά με αντίστοιχα δείγματα μη ακτινοβολημένων αυγών. Η ακτινοβόληση ΄κατέστησε το κέλυφος εύθραυστο, το ασπράδι υδαρές και προκάλεσε ελάττωση της συνεκτικότητας του κρόκου, ιδιαίτερα στις υψηλές δόσεις (3 και 6 kGy). Το ιξώδες του κρόκου προοδευτικά ελαττώθηκε στις χαμηλότερες δόσεις (1 και 2 kGy), υποδεικνύοντας διάσπαση πρωτεϊνών και αυξήθηκε στις υψηλότερες (3 και 6 kGy), γεγονός που πιθανόν οφείλεται στην κροκίδωση των λιποπρωτεϊνών. Το χρώμα του κρόκου αλλοιώθηκε σημαντικά σε δόσεις >2 kGy. Αυξανόμενης της δόσης ακτινοβολίας και σύμφωνα με την κλίμακα Hunted, ο παράγοντας ερεθισμού κόκκινης αποχρώσεως a σταδιακά ελαττώθηκε λαμβάνοντας αρνητικές τιμές στις υψηλές δόσεις (3 και 6 kGy), ο παράγοντας κίτρινης αποχρώσεως b μειώθηκε σημαντικά στις υψηλές δόσεις και η φωτεινότητα L παρουσίασε μικρές διακυμάνσεις. Τα ολικά λιπίδια του κρόκου παραλήφθηκαν μετά από εκχύλιση και προσδιορίσθηκαν σταθμικά. Από τον προσδιορισμό του αριθμού υπεροξειδίων δεν ανιχνεύθηκε καμμία σημαντική επίδραση της γ-ακτινοβολίας στα λιπίδια του κρόκου για δόσεις μέχρι 3 kGy. Ο αριθμός ιωδίου παρουσίασε μικρές διακυμάνσεις. Το κλάσμα των ολικών λιπιδίων μελετήθηκε με μονοδιάστατη και δυσδιάσταση χρωματογραφία λεπτής στιβάδας (TLC), σε διάφορα συστήματα ανάπτυξης. ΟΙ τιμές Rf των κυριοτέρων φωσφολιπιδίων (φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, φωσφατιδυλοχολίνη, σφιγγομυελίνη και λυσο-φωσφατιδυλοχολίνη) διατηρήθηκαν σταθερές. Από την μελέτη των τοκοφερολών με HPLC ανάλυση προσδιορίσθηκε μικρή μεταβολή της συστάσεώς τους για δόσεις μέχρι 6 KGy. el
heal.fullTextAvailability true
heal.conferenceName 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδίων (Σύγχρονες τάσεις στον τομέα των λιπών και ελαίων) el
heal.conferenceItemType poster


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: book-of-abstracts.pdf
    Μέγεθος: 1.265Mb
    Μορφότυπο: PDF
    Περιγραφή: Βιβλίο περιλήψεων

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες