dc.contributor.author | Λαλάς, Σταύρος | el |
dc.contributor.author | Σινάνογλου, Βασιλεία | el |
dc.contributor.author | Στρατή, Κωνσταντίνος | el |
dc.contributor.author | Νικολόπουλος, Δημήτριος | el |
dc.contributor.author | Πάνου, Θεόδωρος | el |
dc.date.accessioned | 2015-06-04T14:19:43Z | |
dc.date.issued | 2015-06-04 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/15068 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.source | http://www.eie.gr | en |
dc.subject | Ionizing radiation | |
dc.subject | Tocopherols | |
dc.subject | Oxidation resistance | |
dc.subject | Oils | |
dc.title | Μέτρηση της επίδρασης ιονίζουσας ακτινοβολίας στην περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες και στην αντίσταση στην οξείδωση διαφόρων ειδών λαδιού | el |
heal.type | conferenceItem | |
heal.classification | Food | |
heal.classification | Food technology | |
heal.classification | Τροφή | |
heal.classification | Τεχνολογία τροφίμων | |
heal.classificationURI | http://id.loc.gov/authorities/names/n00009376 | |
heal.classificationURI | http://skos.um.es/unescothes/C01577 | |
heal.classificationURI | **N/A**-Τροφή | |
heal.classificationURI | **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων | |
heal.dateAvailable | 10000-01-01 | |
heal.language | el | |
heal.access | forever | |
heal.publicationDate | 2005-06-08 | |
heal.bibliographicCitation | Λάλας, Σ., Σινάνογλου, Β., Νικολόπουλος, Δ., Πάνου, Θ. και Σφλώμος, Κ. (2005) Μέτρηση της επίδρασης ιονίζουσας ακτινοβολίας στην περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες και στην αντίσταση στην οξείδωση διαφόρων ειδών λαδιού. Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδίων (Σύγχρονες τάσεις στον Τομέα των λιπών και ελαίων), Πρακτικά. 8 με 9 Ιουνίου 2005. Αθήνα, Ο-20 | el |
heal.abstract | Μελετήθηκε η επίδραση της γ-ακτινοβολίας (πηγή Co60, δόση 2 kGy και ρυθμός 0,1 kGy/h) σε δείγματα ελαιόλαδου και σπορέλαιων (ηλιέλαιο και σογιέλαιο). Δείγματα των σπορελαίων εμπλουτίστηκαν με 200 ppm δ-τοκοφερόλης και μελετήθηκαν συγκριτικά με μη εμπλουτισμένα. Προσδιορίστηκε η επίδραση στην αντίσταση στην οξείδωση (περίοδος επαγωγής με Rancimat), στην περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες (με HPLC) πριν και μετά από την ακτινοβόληση, καθώς και στο χρώμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα δείγματα λαδιών, μετά την επίδραση της γ-ακτινοβολίας, παρουσίασαν μειωμένη αντίσταση στην οξείδωση. Σε αυτά που είχε προστεθεί δ-τοκοφερόλη παρουσιάστηκε η μικρότερη επιβάρυνση στην περίοδο επαγωγής. Η ακτινοβολία μείωσε σημαντικά τα επίπεδα τοκοφερολών. Η γ- και η δ-τοκοφερόλη εμφανίστηκαν πιο ευαίσθητες στη γ-ακτινοβολία από ότι η α-τοκοφερόλη. Το χρώμα των ακτινοβοληθέντων δειγμάτων αλλοιώθηκε σημαντικά παρουσιάζοντας σκουρότερη απόχρωση. | el |
heal.fullTextAvailability | true | |
heal.conferenceName | 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδίων (Σύγχρονες τάσεις στον Τομέα των λιπών και ελαίων) | el |
heal.conferenceItemType | poster |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: