Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Σινάνογλου, Βασιλεία el
dc.contributor.author Κουτσούλη, Π. el
dc.contributor.author Κλαυδιανός, Α. el
dc.contributor.author Σωτηροπούλου, Κ. el
dc.contributor.author Σωτηρακόγλου, Κ. el
dc.date.accessioned 2015-06-07T22:54:57Z
dc.date.issued 2015-06-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/15600
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.source http://www.greeklipidforum.gr el
dc.subject Λιπίδια
dc.subject Λιπαρά οξέα
dc.subject Πρόβειο γάλα
dc.title Fatty acids profile of milk from Greek sheep breeds en
heal.type conferenceItem
heal.classification Food
heal.classification Food technology
heal.classification Τροφή
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI http://id.loc.gov/authorities/names/n00009376
heal.classificationURI http://skos.um.es/unescothes/C01577
heal.classificationURI **N/A**-Τροφή
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.contributorName Μπιζέλης, Ιωάννης el
heal.dateAvailable 10000-01-01
heal.language en
heal.access forever
heal.publicationDate 2013-03-29
heal.bibliographicCitation Σινάνογλου, Β., Κουτσούλη, Π., Κλαυδιανός, Α., Σωτηροπούλου, Γ., Σωτηρακόγλου, Κ. κ.α. (2013) Fatty acid profile of milk from Greek sheep breeds. Στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Σύγχρονες τάσεις στον τομέα των λιπιδίων, Βιβλίο περιλήψεων. 29 Μαρτίου 2013. Αθήνα, σ.45 el
heal.abstract Fatty acids profile on sheep’s milk was determined in 4 Greek breeds (Karagouniko, Chios, Orini Epirus and Improved Epirus) reared under the same diet and management conditions. Milk samples (n=126) were collected from January to May and fat was extracted from raw milk or butter milk. GC-FID analysis of the lipid revealed the presence of 42 fatty acids (FA). Several lipid quality indices were compared among breeds and levels of lactation stage. Some fatty acids affected significantly by the breed (C16:0, C16-1ω9, C18-3ω-6) and the lactation stage (C14:0, C16-1ω9, C18-2t9t12, C18-4ω-3). Chios breed had higher thrombogenic and hypercholesterolaemic indices than the other breeds. Peroxidisability and atherogenic indices did not differentiate among breeds and lactation stage. A significant increase of ω-3 fatty acids was found in the middle of lactation stage compared with the content of ω-3 at the end of lactation stage. Principal component analysis applied to 42 variables (fatty acids) revealed that 11 significant factors accounted for 79 % of the variability. Discriminant analysis considering the breed as classification factor, developed two significant discriminating functions with a 80.16% of correct classification. Considering lactation stage as the classification factor, one significant function was developed and the percentage of correct classification was 84.92 %. The fatty acids C18-1cis9, C16:0, C4:0 and C10:0 contributed the most to discriminate milk samples according to breed and lactation stage. en
heal.fullTextAvailability true
heal.conferenceName 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο: Σύγχρονες τάσεις στον τομέα των λιπιδίων el
heal.conferenceItemType poster


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: LinkClick.pdf
    Μέγεθος: 643.8Kb
    Μορφότυπο: PDF
    Περιγραφή: Βιβλίο περιλήψεων

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες