Περίληψη:Σκοπός της εργασίας είναι ο έλεγχος των διαφόρων τύπων θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να διαπιστωθεί εάν συμβαδίζουν με τους κανονισμούς ασφαλείας από άποψη θερμικής επεξεργασίας. Εξετάζεται η παρουσία του ενζύμου φωσφατάσης και λακτοπεροξειδάσης σε παστεριωμένο, υψηλής παστερίωσης και UHT γάλα. Επιπλέον, εξετάζεται η πιθανότητα επανενεργοποίησης της φωσφατάσης στο UHT γάλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, τα γάλατα όλων των εταιριών που εξετάστηκαν βρέθηκαν να συμφωνούν με τους κανονισμούς. Τα περισσότερα από τα δείγματα UHT γάλακτος που εξετάστηκαν για να προσδιοριστεί εάν έγινε επανενεργοποίηση της φωσφατάσης βρέθηκαν αρνητικά. Ωστόσο, σε 5 από τα δείγματα πραγματοποιήθηκε επανενεργοποίηση της φωσφατάσης επιβεβαιώνοντας τα μέχρι σήμερα βιβλιογραφικά δεδομένα.