Περίληψη:Η σταφίδα αποτελεί το ξηρό προϊόν του καρπού της αμπέλου (Vitis Vinifera). Οι ποικιλίες της σταφίδας είναι δύο: η κορινθιακή σταφίδα και η σουλτανίνα. Οι υποκατηγορίες της κορινθιακής σταφίδας (Corinthian currant), ανάλογα με την περιοχή προέλευσης είναι τρεις: η Vostizza, η Gulf και η Provincial. Η Ελλάδα αποτελεί σχεδόν την αποκλειστική χώρα παραγωγής κορινθιακής σταφίδας (περίπου 80% της παγκόσμιας παραγωγής).
Αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών με πλούσιο πολυφαινολικό περιεχόμενο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ερευνητές έχουν επικεντρωθεί κυρίως στο σταφύλι και το κρασί. Όσον αφορά τη σταφίδα έχει μελετηθεί σε μικρή κλίμακα ως προς το αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο.
Γενικά, η σταφίδα αποτελεί μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών με αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική ικανότητα και αναγωγική δύναμη. Από διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί φαίνεται ότι η σταφίδα συμβάλλει σημαντικά στην καθημερινή διατροφική πρόσληψη των αντιοξειδωτικών, κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή.
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να επισημανθούν οι αντιοξειδωτικές ενώσεις της σταφίδας, οι μέθοδοι προσδιορισμού τους, τα βασικά της συστατικά καθώς και ο ρόλος που έχει στη διατροφή του ανθρώπου.