Περίληψη:Η τροφική αλλεργία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας το οποίο
μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον κόσμο. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει
να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τροφές που λαμβάνουν. Γι’ αυτό το λόγο η
νομοθεσία υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν με ακρίβεια όλα τα συστατικά
του τρόφιμο στην ετικέτα του. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η
ανίχνευση πιθανών αλλεργιογόνων φυστικιού σε διάφορα τρόφιμα του εμπορίου
εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού
χρόνου (Real Time PCR), ώστε στην συνέχεια να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν με τις
επισημάνσεις στις ετικέτες τους. Για την ανίχνευση του φυστικιού επιλέχθηκε το
γονίδιο που κωδικοποιεί την αλλεργιογόνο πρωτεΐνη Arah2R και το Arah2F.
Εξετάστηκαν 152 δείγματα. Από αυτά σε 86 δείγματα δεν υπήρχε επισήμανση για την
ύπαρξη φυστικιού. Από τα 86 δείγματα 4 (5%) έδωσαν θετική αντίδραση. Η Real
Time PCR έδειξε αρκετά υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση ιχνών φυστικιού στα
τρόφιμα του εμπορίου και έτσι είναι πολύ σημαντικό οι βιομηχανίες τροφίμων να
εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους ώστε να ενημερώνεται και να προφυλάσσεται το
καταναλωτικό κοινό που πιθανόν να πάσχει από κάποια τροφική αλλεργία.