dc.contributor.author | Κυρίτση, Ιουλία | el |
dc.date.accessioned | 2015-06-26T19:41:49Z | |
dc.date.available | 2015-06-26T19:41:49Z | |
dc.date.issued | 2015-06-26 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/19528 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.title | Ποσοτικός προσδιορισμός φυστικιού με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (Real Time PCR) σε διάφορα τρόφιμα του εμπορίου | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Nutrition | |
heal.classification | Health | |
heal.classification | Διατροφή | |
heal.classification | Υγεία | |
heal.classificationURI | **N/A**-Nutrition | |
heal.classificationURI | **N/A**-Health | |
heal.classificationURI | **N/A**-Διατροφή | |
heal.classificationURI | **N/A**-Υγεία | |
heal.access | campus | |
heal.publicationDate | 2014 | |
heal.abstract | Περίληψη:Η τροφική αλλεργία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας το οποίο μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον κόσμο. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τροφές που λαμβάνουν. Γι’ αυτό το λόγο η νομοθεσία υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν με ακρίβεια όλα τα συστατικά του τρόφιμο στην ετικέτα του. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η ανίχνευση πιθανών αλλεργιογόνων φυστικιού σε διάφορα τρόφιμα του εμπορίου εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (Real Time PCR), ώστε στην συνέχεια να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν με τις επισημάνσεις στις ετικέτες τους. Για την ανίχνευση του φυστικιού επιλέχθηκε το γονίδιο που κωδικοποιεί την αλλεργιογόνο πρωτεΐνη Arah2R και το Arah2F. Εξετάστηκαν 152 δείγματα. Από αυτά σε 86 δείγματα δεν υπήρχε επισήμανση για την ύπαρξη φυστικιού. Από τα 86 δείγματα 4 (5%) έδωσαν θετική αντίδραση. Η Real Time PCR έδειξε αρκετά υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση ιχνών φυστικιού στα τρόφιμα του εμπορίου και έτσι είναι πολύ σημαντικό οι βιομηχανίες τροφίμων να εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους ώστε να ενημερώνεται και να προφυλάσσεται το καταναλωτικό κοινό που πιθανόν να πάσχει από κάποια τροφική αλλεργία. | el |
heal.advisorName | Χούχουλα, Δήμητρα | el |
heal.committeeMemberName | [χ.ό.] | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.academicPublisherID | teiath | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: