Περίληψη:Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χρόνιες ασθένειες μαστίζουν τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Παραδείγματα αποτελούν ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, οι αυτοάνοσες ασθένειες, η άνοια, οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος κ.ά..
Έρευνες αποκάλυψαν ότι μεγάλο ποσοστό αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή, το στρεςκαι γενικότερα στην κακή διαβίωση που ακολουθεί ο δυτικός κόσμος λόγω φόρτου εργασίας κι έλλειψης χρόνου. Διάφορες μελέτες ανά τα χρόνια έδειξαν ότι η επιστροφή στα σωστά πρότυπα διατροφής μπορεί να μειώσει τα ποσοστά εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα προάγεται η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή (κρητικό πρότυπο),καθώς συμπεριλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων, προωθείται η ελαττωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων και κορεσμένων λιπαρών κι έχει ως βάση το ελαιόλαδο. Οι καταναλωτές,αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής, έχουν πλέον θορυβηθεί και δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους.
Σκοπός της εργασίας είναι να παραθέσει τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων και τα συστατικά στα οποία τις οφείλουν. Στο πρώτο μέρος της γίνεται αναφορά σε μία γκάμα τροφών με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες όπως για παράδειγμα τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά, τα λαχανικάτου γένους allium, τα προϊόντα της μέλισσας καθώς και σε διάφορα βότανα. Στο δεύτερο μέρος της γίνεται εκτενής αναφορά στα συστατικά των τροφώνκαι την ευεργετική δράση τους στον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά, οι βιοφαινόλες, τα ισοπρενοειδή, τα λιπαρά οξέα, οι θειούχες ενώσεις, οι φυτικές ίνες κ.ά.. Τέλος, στο τρίτο μέρος της αναφέρονται παραδείγματα λειτουργικών τροφίμων που έχουν ενισχυθεί ή εμπλουτιστεί με ευεργετικά συστατικά προκειμένου να ενισχύσουν τον οργανισμό όταν η πρόσληψή τους από άλλες ομάδες τροφίμων που τα περιέχουν δεν είναι επαρκής.
Βέβαια, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε περίπτωση ασθένειας η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική επιστήμη. Η κατανάλωση τροφίμων όμως που περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία αλλά και φυτοχημικά συστατικά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών πάντα με τη τήρηση του ‘μέτρον άριστον’.