Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καζή, Μάρθα el
dc.date.accessioned 2015-06-27T09:09:52Z
dc.date.available 2015-06-27T09:09:52Z
dc.date.issued 2015-06-27
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11400/19662
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.title Συστατικά τροφίμων με φαρμακευτικές ιδιότητες el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Pharmacology
heal.classification Food technology
heal.classification Φαρμακευτική
heal.classification Τεχνολογία τροφίμων
heal.classificationURI **N/A**-Pharmacology
heal.classificationURI **N/A**-Food technology
heal.classificationURI **N/A**-Φαρμακευτική
heal.classificationURI **N/A**-Τεχνολογία τροφίμων
heal.access campus
heal.publicationDate 2013
heal.abstract Περίληψη:Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες χρόνιες ασθένειες μαστίζουν τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Παραδείγματα αποτελούν ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, η οστεοπόρωση, οι αυτοάνοσες ασθένειες, η άνοια, οι διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος κ.ά.. Έρευνες αποκάλυψαν ότι μεγάλο ποσοστό αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή, το στρεςκαι γενικότερα στην κακή διαβίωση που ακολουθεί ο δυτικός κόσμος λόγω φόρτου εργασίας κι έλλειψης χρόνου. Διάφορες μελέτες ανά τα χρόνια έδειξαν ότι η επιστροφή στα σωστά πρότυπα διατροφής μπορεί να μειώσει τα ποσοστά εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Συγκεκριμένα προάγεται η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή (κρητικό πρότυπο),καθώς συμπεριλαμβάνονται όλες οι ομάδες τροφίμων, προωθείται η ελαττωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων και κορεσμένων λιπαρών κι έχει ως βάση το ελαιόλαδο. Οι καταναλωτές,αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής, έχουν πλέον θορυβηθεί και δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους. Σκοπός της εργασίας είναι να παραθέσει τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφίμων και τα συστατικά στα οποία τις οφείλουν. Στο πρώτο μέρος της γίνεται αναφορά σε μία γκάμα τροφών με αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες όπως για παράδειγμα τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά, τα λαχανικάτου γένους allium, τα προϊόντα της μέλισσας καθώς και σε διάφορα βότανα. Στο δεύτερο μέρος της γίνεται εκτενής αναφορά στα συστατικά των τροφώνκαι την ευεργετική δράση τους στον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά, οι βιοφαινόλες, τα ισοπρενοειδή, τα λιπαρά οξέα, οι θειούχες ενώσεις, οι φυτικές ίνες κ.ά.. Τέλος, στο τρίτο μέρος της αναφέρονται παραδείγματα λειτουργικών τροφίμων που έχουν ενισχυθεί ή εμπλουτιστεί με ευεργετικά συστατικά προκειμένου να ενισχύσουν τον οργανισμό όταν η πρόσληψή τους από άλλες ομάδες τροφίμων που τα περιέχουν δεν είναι επαρκής. Βέβαια, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε περίπτωση ασθένειας η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική επιστήμη. Η κατανάλωση τροφίμων όμως που περιέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία αλλά και φυτοχημικά συστατικά μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια σε ένα μεγάλο εύρος ασθενειών πάντα με τη τήρηση του ‘μέτρον άριστον’. el
heal.advisorName Σφλώμος, Κωνσταντίνος el
heal.committeeMemberName [χ.ό.] el
heal.academicPublisher Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. el
heal.academicPublisherID teiath
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

  • Όνομα: 172. Συστατικά τροφίμων με ...
    Μέγεθος: 2.042Mb
    Μορφότυπο: Microsoft Word 2007

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες