Περίληψη:Η τροφική αλλεργία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας το οποίο
μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον κόσμο. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει
να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τροφές που λαμβάνουν. Γι’ αυτό το λόγο η
νομοθεσία υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν με ακρίβεια όλα τα συστατικά
του τρόφιμο στην ετικέτα του. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η
ανίχνευση πιθανών αλλεργιογόνων φυστικιού σε διάφορα τρόφιμα του εμπορίου
εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού
χρόνου (Real Time PCR), ώστε στην συνέχεια να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν με τις
επισημάνσεις στις ετικέτες τους. Για την ανίχνευση του φυστικιού επιλέχθηκε το
γονίδιο που κωδικοποιεί την αλλεργιογόνο πρωτεΐνη Arah2R και το Arah2F.
Εξετάστηκαν 152 δείγματα. Από αυτά σε 86 δείγματα δεν υπήρχε επισήμανση για την
ύπαρξη φυστικιού. Από τα 86 δείγματα 4 (5%) έδωσαν θετική αντίδραση. Η Real
Time PCR έδειξε αρκετά υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση ιχνών φυστικιού στα
τρόφιμα του εμπορίου και έτσι είναι πολύ σημαντικό οι βιομηχανίες τροφίμων να
εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους ώστε να ενημερώνεται και να προφυλάσσεται το
καταναλωτικό κοινό που πιθανόν να πάσχει από κάποια τροφική αλλεργία.
Abstract:adverse immune response to a specific kind of food. Nowadays
food allergy range is up to 6-8% in children and 1-2% in adults, in the developed
countries. Peanut is known as power allergen that causes serious allergic reactions to
allergic persons. In recent years in many countries, the emergence of allergy to peanut
has increased. Symptoms of an allergic reaction can range from mild to severe. The
purpose of this study was to detect peanut in commercial foods that might not signal
peanut existence by laboratory processing of food products. One hundred and fifty
two (152) widely consumed goods from super markets which are responsible for food
allergies and which contain peanut or no peanut labels or warnings or potential
allergenic substances are referred to as “traces” (various kinds of cereals, chocolate
and biscuits) were collected and studied. The results of this research showed that from
the 86 samples which contained no peanut labels 4 samples (4,7%) were positive. In
conclusion Real Time PCR is very important for the detection of allergens substances
in various consumed goods.