dc.contributor.author | Κυρίτση, Ιουλία | el |
dc.date.accessioned | 2015-02-14T10:29:13Z | |
dc.date.available | 2015-02-14T10:29:13Z | |
dc.date.issued | 2015-02-14 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11400/6206 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | Allergy | |
dc.subject | Legislation | |
dc.subject | Peanut | |
dc.subject | Molecular biology | |
dc.subject | Αλλεργία | |
dc.subject | Νομοθεσία | |
dc.subject | Φυστίκι | |
dc.subject | Μοριακή βιολογία | |
dc.title | Ποσοτικός προσδιορισμός φυστικιού με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (Real Time PCR) σε διάφορα τρόφιμα του εμπορίου | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Nutrition | |
heal.classification | Health | |
heal.classification | Διατροφή | |
heal.classification | Υγεία | |
heal.classificationURI | **N/A**-Nutrition | |
heal.classificationURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh00006004 | |
heal.classificationURI | **N/A**-Διατροφή | |
heal.classificationURI | **N/A**-Υγεία | |
heal.keywordURI | http://id.loc.gov/authorities/subjects/sh85003662 | |
heal.language | el | |
heal.language | en | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.publicationDate | 2014 | |
heal.bibliographicCitation | Κυρίτση, Ι. (2014). Ποσοτικός προσδιορισμός φυστικιού με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (Real Time PCR) σε διάφορα τρόφιμα του εμπορίου. Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. | el |
heal.abstract | Περίληψη:Η τροφική αλλεργία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας το οποίο μαστίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στον κόσμο. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τροφές που λαμβάνουν. Γι’ αυτό το λόγο η νομοθεσία υποχρεώνει τις εταιρείες να αναγράφουν με ακρίβεια όλα τα συστατικά του τρόφιμο στην ετικέτα του. Σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η ανίχνευση πιθανών αλλεργιογόνων φυστικιού σε διάφορα τρόφιμα του εμπορίου εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (Real Time PCR), ώστε στην συνέχεια να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν με τις επισημάνσεις στις ετικέτες τους. Για την ανίχνευση του φυστικιού επιλέχθηκε το γονίδιο που κωδικοποιεί την αλλεργιογόνο πρωτεΐνη Arah2R και το Arah2F. Εξετάστηκαν 152 δείγματα. Από αυτά σε 86 δείγματα δεν υπήρχε επισήμανση για την ύπαρξη φυστικιού. Από τα 86 δείγματα 4 (5%) έδωσαν θετική αντίδραση. Η Real Time PCR έδειξε αρκετά υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση ιχνών φυστικιού στα τρόφιμα του εμπορίου και έτσι είναι πολύ σημαντικό οι βιομηχανίες τροφίμων να εφαρμόζουν τέτοιες μεθόδους ώστε να ενημερώνεται και να προφυλάσσεται το καταναλωτικό κοινό που πιθανόν να πάσχει από κάποια τροφική αλλεργία. | el |
heal.abstract | Abstract:adverse immune response to a specific kind of food. Nowadays food allergy range is up to 6-8% in children and 1-2% in adults, in the developed countries. Peanut is known as power allergen that causes serious allergic reactions to allergic persons. In recent years in many countries, the emergence of allergy to peanut has increased. Symptoms of an allergic reaction can range from mild to severe. The purpose of this study was to detect peanut in commercial foods that might not signal peanut existence by laboratory processing of food products. One hundred and fifty two (152) widely consumed goods from super markets which are responsible for food allergies and which contain peanut or no peanut labels or warnings or potential allergenic substances are referred to as “traces” (various kinds of cereals, chocolate and biscuits) were collected and studied. The results of this research showed that from the 86 samples which contained no peanut labels 4 samples (4,7%) were positive. In conclusion Real Time PCR is very important for the detection of allergens substances in various consumed goods. | en |
heal.advisorName | Χούχουλα, Δήμητρα | el |
heal.committeeMemberName | [χ.ό.] | el |
heal.academicPublisher | Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων. | el |
heal.academicPublisherID | teiath | |
heal.numberOfPages | 96 | |
heal.fullTextAvailability | true |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: