Περίληψη:Η σταφίδα αποτελεί το ξηρό προϊόν του καρπού της αμπέλου (Vitis Vinifera). Οι ποικιλίες της σταφίδας είναι δύο: η κορινθιακή σταφίδα και η σουλτανίνα. Οι υποκατηγορίες της κορινθιακής σταφίδας (Corinthian currant), ανάλογα με την περιοχή προέλευσης είναι τρεις: η Vostizza, η Gulf και η Provincial. Η Ελλάδα αποτελεί σχεδόν την αποκλειστική χώρα παραγωγής κορινθιακής σταφίδας (περίπου 80% της παγκόσμιας παραγωγής).
Αρκετές έρευνες έχουν ασχοληθεί με την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών με πλούσιο πολυφαινολικό περιεχόμενο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ερευνητές έχουν επικεντρωθεί κυρίως στο σταφύλι και το κρασί. Όσον αφορά τη σταφίδα έχει μελετηθεί σε μικρή κλίμακα ως προς το αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο.
Γενικά, η σταφίδα αποτελεί μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών με αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική ικανότητα και αναγωγική δύναμη. Από διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί φαίνεται ότι η σταφίδα συμβάλλει σημαντικά στην καθημερινή διατροφική πρόσληψη των αντιοξειδωτικών, κυρίως στη Μεσογειακή διατροφή.
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να επισημανθούν οι αντιοξειδωτικές ενώσεις της σταφίδας, οι μέθοδοι προσδιορισμού τους, τα βασικά της συστατικά καθώς και ο ρόλος που έχει στη διατροφή του ανθρώπου.
Abstract:Currant (Vitis Vinifera) is a dried vine product. The varieties of currant are two: the raisins and the Sultanas. The subcategories of raisins (Corinthian currants) are three, depending on the region of origin: Vostizza, Gulf and Provincial. Greece almost constitutes the exclusive country of production of raisins (about 80% of world production).
Several studies have revealed the beneficial health effect of polyphenol rich food and beverages consumption in human health. Researchers have focused mainly in grape and wine. About the antioxidant content of currants has been restrictively studied.
Overall, currants seem to be a quite good source of polyphenolic compounds with remarkable antioxidant activity and reducing power. Different studies that have been conducted, seem that currant contributes to the daily dietary intake of antioxidants, especially in Mediterranean diet.
The objective of this study is the antioxidant compounds and components of currants to be identified, the methods of currants identification, the basic ingredients of raisins, as well as, the role that it has to the human diet.